Sõiduproov: Tänaku võistlusautole lähim auto, mis olla saab (1)

Copy
Toyota Yaris GRMN.
Toyota Yaris GRMN. Foto: Sander Ilvest

See siin on Tänaku-Järveoja võistlusautole kõige lähem asi planeedil Maa. Ja ikkagi on need kaks autot totaalselt erinevad universumid. Sellest hoolimata on väga haruldane Toyota Yaris GRMN ja Toyota WRC auto täiesti otseselt seotud.

Nimelt poleks seda autot kunagi sündinud, kui Toyota ei osaleks tehasetiimiga autoralli maailmameistrivõistlustel. Vaid üksainus pilk autole ei jäta vähimatki kahtlust – juba värviskeem ja välimus ütlevad, kuhu selle sõidukiga sihitakse ja millele viidatakse. Ometi ei kirenda tema müügijutud viidetest WRC kogemusele, ei räägita (nagu sageli teiste markide puhul), kuidas see või teine sõlm või tehniline nüanss on laenatud, inspireeritud, üle võetud «otse» autorallist ja võistlusautolt.

Tegelikult on selle auto puhul kõik teisiti. Müügijuttu polegi. See auto on Toyota poodides viimseni läbi müüdud. Toyota Yaris GRMNi toodeti 600 eksemplari, neist 200 jäi Jaapanisse (parempoolse rooliga!), 400 tehti Euroopasse, neist teadaolevalt üks auto jõudis Eestisse. Kõik.

Väike ja lõplik tootmisarv on üks ja päris kindel tee kultusauto loomiseks. Ent vaid väikeseeriast ei piisa. Midagi peab veel olema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles