Elisa: me ei kasuta Huaweid oma mobiilside tuumikvõrkudes

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Huawei
Huawei Foto: ALY SONG / REUTERS

Eestis tegutsev Soome mobiilioperaator Elisa kinnitab, et ei kasuta üleilmse turvaohu kahtluse alla sattunud Huawei tehnoloogiat oma mobiilisüsteemi tuumikvõrgus.

«Elisa Eesti kasutab sidevõrgus kõigi kolme suurima tarnija – Nokia, Ericssoni ja Huawei – seadmeid ja Eesti tuumikvõrgus kasutab Elisa ainult Ericssoni ja Nokia seadmeid. 5G võrgu rajamise puhul pole Elisa Eesti veel ühtegi otsust teinud,» ütles Postimehele Elisa Eesti esindaja Taavi Teder.

Mis puutub praegu testimisel olevasse uue põlvkonna 5G-testvõrku, siis ka see töötab Elisa puhul Ericssoni ja Nokia tuumikvõrguseadmetel.

Elisa viitab sellele, et mobiilside lahenduses koosnevad eraldatud tuumikvõrgust ja raadiovõrgu seadmetest. Elisa on Eestis ainus, kes raadiovõrgu seadmetena kasutab Huawei tooteid.

Mis puutub põhjanaabritesse soomlastesse, siis seal kasutavad kõik kolm operaatorit  – nii Telia, DNA kui Elisa – oma raadiovõrkudes Huawei seadmeid.

Huawei mobiilsidetooteid on USA eestvedamisel keelustanud mitu riiki. Põhjus ei ole seejuures mitte tuvastatud tehnoloogilised tagauksed, vaid soov mitte sattuda poliitilisse ja majanduslikku sõltuvusse Hiina tehnoloogiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles