Smart-ID kasutajate hulk ületab mitu korda Mobiil-ID oma

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smart-ID teenused on tehniliste tõrgete tõttu häiritud.
Smart-ID teenused on tehniliste tõrgete tõttu häiritud. Foto: Kuvatõmmis
  • Esimene riigiportaal võttis täna Smart-ID kasutusele

Eesti arendatud digitaalse autentimislahenduse Smart ID kasutajate hulk kasvanud 420 000 inimeseni, mis on ligi kolm korda suurem SMSi-põhise Mobiil-ID kasutajaskonnast.

Balti riikides kasutab SK ID Solutionsi loodud Smart-IDd juba 2 miljonit inimest. Kõige rohkem kasutajaid on sellel Leedus – 830 000. Lätis on Smart-ID kasutajaid 750  000.

Smart-IDga integreeritud e-teenuseid on kolmes riigis üle saja. Selle teenuse abil saab end e-teenustes tuvastada ja anda digiallkirju.

«Eriti hea meel on näha, et nüüd on ka esimesed riigiasutused Smart-ID oma süsteemidega integreerinud, et kõik saaksid riigiga kiiresti ja turvaliselt suhelda,» ütles SK ID Solutionsi juht Kalev Pihl.

Eesti Registrite ja Infosüsteemide Keskuse asedirektor Piret Meelind märkis, et tema asutus võtab Smart-IDga sisenemise kasutusele esmajoones äriregistri ettevõtjaportaalis. Täna pärastlõunal see võimalus seal ka avanes. Juba varem kasutab Smart-ID'd riigitöötaja iseteenindusportaal.

Eesti riigi keskset e-teenustesse sisenemise lahendust pakkuv Riigi Infosüsteemi Amet on teada andnud, et ei ole SK ID Solutionsiga jõudnud kokkuleppele Smart-ID kasutamise tasudes ning seetõttu on näiteks portaali eesti.ee sisenemine Smart-ID abil viibinud. Smart-ID kasutamine on portaalidele võrreldes Mobiil-IDga poole kallim, kuna viimase puhul maksab pool kasutustasudest lõppklient, Smart-ID on aga lõppkasutajatele tasuta.

Smart-ID kasutamiseks mobiilsetes seadmetes ei ole vaja mobiilioperaatori käest hankida spetsiaalset SIM-kaarti ja tasuda riigilõivusid ega SMSi tasusid, kuna kogu teenus toimub internetipõhiselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles