Video! Jumal tänatud: Jumalaema kirikust on olemas maailma põhjalikemad 3D-ülesvõtted (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrew Tallon

Eile hilisõhtul tules tohutult kannatada saanud Pariisi Jumalaema kirikut on võimalik väga täpselt taastada, kuna sellest on valminud ülipõhjalikud 3D-ülesvõtted.

Loomulikult elab Notre Dame edasi loendamatul hulgal joonistel, maalidel ja fotodel ja seda külastanud inimeste mälestustes, ent taastajatel on varuks veel üks väga väärtuslik päästerõngas. Kuna põleng toimus digiajastu õitsenguperioodil, siis elab see ka virtuaalses maailmas ja see võib taastamistööd muuta vägagi täpseks.

Nimelt on arhitektuuriajaloolae Andrew Tallon tegelenud viimased viis aastat sellega, et laserskannerite abil jäädvustada nii täies ulatuses nii kiriku interjöör kui eksterjöör ning luua selle põhjal täiuslik 3D-koopia.

Nii on kiriku detailid jäädvustatud ülima loomutruudusega miljardite valguspunktide abil. Ülesvõtted on tehtud enam kui 50 eri asukohast nii katedraali sees kui väljast.

Lähemalt saab tema tegemistest lugeda selles National Geographicsi artiklis.

Iga kord, kui ta tegi mõnest kohast laserülesvõtte, tegi ta täpsest samas kohast ka kolmemõõtmelise sfäärilise panoraamfoto. Edasi asetas ta mõlema ülesvõtte punktid täpselt vastakuti ning tulemuseks oli ühelt poolt väga täpne ja teisalt õigete toonidega 3D-kujutis.

Oma tööst räägib ta lähemalt selles videos:

Jumalaema kiriku tornide osa puitdetaile pandi paika juba aastal 1160. Tegemist oli ühe vanima omataolise katusega maailmas.

Allikas: Wired

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles