Kõik puhuvad ehk Auto Bild Eesti promillijaht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiniku alkomeeter.
Politseiniku alkomeeter. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Auto Bild Eesti

toimetus käis poes ja pani korvi kõike, mis võiks alkomeetri näidu vähegi hüppesse ajada. Alkomeeter Alcoscan 9000 laenasiti Rovicolt. Tulemused on siin.


Autoaknast ninaalust sihtiv alkomeetrihuulik tundub natukene hirmus ka siis, kui südametunnistus on puhas ja viimasest alkoholipruukimisest möödunud noor igavik.

Sest me kõik teame, et alkomeeter korjab üles hingeõhu, ja ega selles päris kindel ei saa olla kunagi, millisest küljest viimane end parasjagu just näidata soovib.

Potike taruvaiku

ETTEVAATUST!

Avame promillijahi pisikese purgi taruvaiguga. Külm ja niiske aeg teeb kurgu kähedaks ja paljud leiavad nüüd just sellest purgist abi, Auto Bild Eesti peatoimetaja Tõnu Tramm teiste hulgas.

Läheb üks mehine purakas kurku, Tõnu läkastab korraks, silmad kisuvad veekalkvele, ja siis puhuma. Pärast minutilist pausi puhub Tõnu taruvaigu toel promillideks 2,02!

Viieminutilise pausi järel jääb näiduks 0,21, kümne minuti möödudes hindab alkomeeter joobe 0,14-promilliseks. Puhta ehk nullis näidu puhub Tõnu veerand tunni pärast.


Energiajook Red Bull

SÕITMISEKS SOBILIK!

Red Bull annab küll tiivad ja suurendab sooritusvõimet, aga ei tekita mitte komakohagi jagu promille alkomeetri ekraanile.

Küll aga sisaldab jook ilmselt teistsuguseid vabasid radikaale - mida mõeldakse purgile kirjutatud tekstiga «Ergutab ainevahetust»? Et autojuht peab olema valmis sagedasteks pikemateks metsapeatusteks?

Martsipan

SÕITMISEKS SOBILIK!

Martsipan on ärevus tekitav kraam. Selline mulje jääb siis, kui lugeda toodet tutvustavat etiketti. Tegelikult on aga risti vastupidi.

Keeletoimetaja Monica sisse rändab korraga terve liblikas, aga see ei jäta mitte grammigi jälgi alkomeetrile. Lugupeetud martsipanivalmistajad!

Kuhu sai kõik see alkohol, mida näeb ette martsipani retsept? Kes selle ära jõi?

Teekonna kompvek

SÕITMISEKS SOBILIK!

Kalevi klassika. Komm, mis pidi lohutama oma magusa mekiga kõiki neid, kes vanal hallil vene ajal pidid täitma teekonnalehte ja leiutama paberil uusi marsruute, et varjata oma isikliku mosse jaoks pännatud bensuliitreid. Söö palju tahad, tuju läheb üles, alkomeetri näit jääb nulli.

Stockmanni kaubamaja rummikook

SÕITMISEKS SOBILIK!

«Sa ei taha teada,» ütles üks tuttav pagar küsimuse peale, millest rummikooki tehakse. Pärast pikemat pinnimist siiski rääkis. Seda, et asjal kindlat retsepti ei ole, võis aimata, aga fakt, et selle musta palli sisse käib kõik, mis üle jääb, tundus kuidagi uus ja võõristav.

Kuulsast kaubamajast ostetud rummikoogi sisse läks kõik, välja arvatud rumm. Seega - kõik näidud nullis. Ka need, mis maitseomadustele hindeid annavad.

Mynthon

SÕITMISEKS SOBILIK!

Linnalegend väidab jonnakalt, et Mynthonit krõbistades viskab promillid püsti. Ei viska. Auto Bild Eesti sporditoimetaja Toomas Vabamäe lükkas ringlusesse pool peopesatäit siniseid vigureid, imes ja lutsutas neid nagu oleks viimnepäev kohe ukse ees. Tulemuseks ilus nullirida alkomeetril ja Toomasel imemisest valus nägu.

Alkoholivaba Puls, tume ja hele

ETTEVAATUST! 

Alkoholivaba õlu kõlab natuke nagu paranähtus. Vihtlemisvaba saun või emotsioonivaba sport on enam-vähem sama targad asjad. Aga võta näpust - pärast tumeda kummutamist näitab alkomeeter 0,13 promilli, heleda puhul on numbrid jupikese kangemadki: 0,14.

Tõsi, aurud hajuvad kiiresti ja veerand tundi hiljem on mõlema joogi pruukijate näidud nullis. Aga surin ihus lubab arvata, et midagi seal siiski on. Ühesõnaga, alkoholivaba ei pruugi politsei jaoks ollagi nii väga alkoholist vaba.

Muide, kas keegi tunneb kedagi, kes tunneks kedagi, kes naudib alkoholivaba õlut? Andke palun teada!

Liköörikommid

ETTEVAATUST!

Pistame käe piltlikult väljendudes herilasepessa. Kes poleks saanud esimest alkoholikogemust salamisi liköörikommi haugates? Lükkame ahju kolm kommi järjest.

Puhume, ja resultaat on kõva - 2,86 promilli. Vägev aur! Aga väga lühikeseks ajaks, järgmise mõõtmise ajal, kuus minutit hiljem, on näit siivsalt nullis.

Tõmmu kommid

ETTEVAATUST!

Tõmmu kommid on klassika! Alkonäit on enam kui garanteeritud, teab ka politsei, ja võtab lastega kohtumisele alati mõned kommid kaasa. Et siis on tore demonstreerida, kuidas politsei alkomeetrid töötavad.

Tippvormis kolleeg näitab hambaid koguni viiele kommile järjest. Samas, mööngem tõika, Tallinnast Tartu poole pressides pole ka paki vitsutamine mingi eriline kunst.

Viis Tõmmut inserditud, näitab alkomeeter lausa 0,8-promillist joovet. Kõige olulisem on aga see, et ka viis minutit pärast viimase kommi söömist kirjutab alkomeeter displeile 0,13 promilli.

Rummis immutatud šokolaaditükkidega jäätis

ETTEVAATUST!

Serveerime jäätist. Huvitav, on see juhus või ei, aga jäätises on šokolaaditükid, mida on immutatud rummis. Igatahes tootja ei peta.

Pokaal jäätist limpsitud, näitab alkomeeter 0,16. Ent see sulab sama kiiresti kui päikese kätte jäetud jäätisetuutu, viie minuti pärast on näit nullis.

Keefir

SÕITMISEKS SOBILIK!

Tõmmu komm ja keefir on linnalegendide klassika, need annavad lõhnad külge, teab rahvas rääkida. Aga see on pooltõde. Ehk Tõmmu komm annab, aga keefir ei anna.

Vähemalt see keefir mitte, mida Auto Bild Eesti kujundaja Lauri Lepp endale seedetrakti kallas. Kaks mehist klaasi keefiri = 0,000 alkomeetril.

Alkoholivaba vahuvein

SÕITMISEKS SOBILIK!

Juba tundus, et alkoholivaba tume õlu võiks olla lagi, ent ometi tegi üks vahuveinitootja õlletootjast kõvema tulemuse. Palun, müügil on ka alkoholivaba vahuvein!

Mille poolest nimetet tegelane lihtsast limonaadist erineb, ei ole täpselt teada. Küll sai selgeks see, et kõhus mullitab vaba vahuvein kõvasti ega jäta enne rahule, kui teda on millegagi neutraliseeritud.

Samas - vahuvein ei anna puhumisel kangemat näitu kui puhas null. Neile, kelle jaoks on oluline korraga juua ja sõita, on alkoholivaba vahuvein kõva lohutus.

Kas klaasikene õlut või veini?

Vastuvõtud, lõunasöögid - ka keset tööpäeva võib tekkida küsimus, mida söögi kõrvale lubada võib, kas klaasikese õlut või veini. Et mõlemad on pealtnäha üsna süütud tegelased, tegime käigupealt võrdluse, kuidas asi looduses tegelikult välja näeb.

Valasime võrdse koguse klaasi, sööma ei hakanud, ja mõõtsime kahel päeval näitu. Paarisaja milliliitri jõulupruuli manustamise järel demonstreeris alkomeeter 1,02-promillist joovet.

Nulli jõudis näit õlle puhul veerand tunni pärast. Samal joojal aga veiniga nii lihtsalt ei läinud: kohe pärast manustamist ilmus alkomeetrile 2,63, veerand tunni järel 0,25 ning alles pooleteist tunni möödudes langes näit nulli.

Kuidas joovet mõõdetakse?

Raul Rohtla,
Rovico Büroo OÜ juhatuse esimees,
Rahvusvahelise erialaliidu DATIA liige

Joobe mõõtmine hingeõhust (ehk siis alkomeetriga) on alati kaudne meetod. Inimene ei ole purjus mitte hetkest, kui ta neelab alla näiteks pitsi viina, vaid alles siis, kui manustatud alkoholikogus on imendunud vereringesse ja seega asunud mõjutama nii aju kui ka kesknärvisüsteemi tegevust.

Selleks võib aga kuluda kuni 20 minutit. Purjus inimesel satub kopsukapillaaridest veregaaside vahetuse teel hingeõhku muu hulgas ka alkohol, mille olemasolu ja hulk siis alkomeetriga tuvastataksegi.

Kahjuks on aga võimalik ka olukord, kus inimesel veres alkoholi ei leidu, kopsudes on õhk alkoholivaba, kuid mitmesugustest toiduainetest‐jookidest‐ravimitest vmt tingituna leidub lühiajaliselt alkoholi kas suuseintel, keelel või kõris.

Kui sellisel hetkel paluda inimesel puhuda alkomeetrisse, siis liitub näiteks suuseintel oleva alkoholi aur kopsudest tuleva alkoholivaba õhuga ning mõõteseadmesse satub juba õhu ja alkoholi segu, mispeale alkomeeter tuvastabki joobe.

Kusjuures siin ei ole mingit vahet, kas mõõdetakse 1000kroonise laiatarbealkomeetri või 100 000-kroonise statsionaarse nn tõendusliku alkomeetriga - mõlemal juhul jõuab mõõteandurini alkohol ning tekib nn sekundaarne joobenäit.

Selle vältimiseks tuleks enne puhumist oodata, et viimasest joogi‐ või söögipalast oleks möödunud vähemalt 20 minutit, ning loputada suud mittealkohoolse vedelikuga (näiteks puhta veega).

Kui seda pole tehtud ja politseialkomeetrisse puhumisel tabab halb üllatus, tuleb küsida joobeekspertiisi. Muidugi on sellel mõtet ainult juhul, kui vägijooke tõepoolest tarbitud ei ole.

Vedelikuna tarbitud alkohol võib vereringes püsida tunduvalt kauem, kui enesetunde järgi arvata võiks, ning ainus meetod jõuda selgusele, kas eelmisel õhtul peetud peo jääknähud ikka tõesti lahtunud on, on kasutada kalibreeritud, Eesti Alkomeetrite Müüjate Liidu tunnustatud alkomeetrit, mis on Eestis ainsa riigina maailmas juba pea igal 7.‐8. autojuhil.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles