Teadlased hakkasid kookospähklikoortest autoosasid tootma

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kookospähkel.
Kookospähkel. Foto: Caro / Scanpix

Texases asuva Baylori ülikooli teadlased teevad kookospähklikoortest pakiruumi katteid, põrandamatte ja autoukse sisekatteid, asendades tavaliselt kasutatavad sünteetilised polüesterkiud loodussõbralikuma materjaliga.


Uus lähenemine on paljulubav, kuna kookospähkleid on laialt saada ning see ressurss taastub kiiresti kõikides ekvatoriaalsetes riikides, muuhulgas Filipiinidel, Indoneesias ja Indias, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Kookospähklite kestad põletatakse või visatakse ära, tootes nii suurtes kogustes jäätmeid, kirjutas LiveScience.

Uurimust juhtinud Walter Bradley juhendatav tudeng juhtis teadlase tähelepanu Ghanas asuvatele hiiglaslikele kookospähklikestade kuhjadele, mis seavad ohtu inimeste tervise, kuna sinna kogunev vesi on sobivaks paljunemiskohaks malaariat levitavatele sääskedele.

«Püüame jäätmetest raha teha ning aidata nii vaeseid kookospähklikasvatajaid,» ütles Bradley lisades, et lõppeesmärgiks on suurendada nõudlust kookospähklite järele ning tõsta nii nende turuhinda. Praegu on maailmas 11 miljonit kookospähklikasvatajat, kes teenivad aastas umbes 500 dollarit.

Tootmisprotsessi lähtekoht on kookospähkli kest. «Poodides müügilolevaid kookospähkleid ümbritseb tugev koor, kuid looduses ümbritseb pähklit veel kaks korda suurem kest, mis on hästi kiudne,» ütles Bradley. Kookospähkleid kasutatakse praegu eelkõige kookospiima või kookosõli valmistamisel. Kest koosneb peamiselt kiust ja kookostolmust.

«Kookoskiud on väga tugevad, jäigad ning painutatavad, seetõttu võib neile leida mitmeid rakendusi,» ütles Bradley. Kookose kesta kiud segatakse polüpropüleenist kiududega ning surutakse seejärel kuumuse käes sobivasse vormi. Kookoskiudude abil valminud materjal on imekerge, kuid samas tugev.

Esialgsete katsetuste põhjal võib oletada, et kookosest materjal läbib ka tööstuslikud testid, ütles Bradley. Kookoskiudude mehaanilised omadused on autoosade valmistamiseks sama sobivad, kui mitte paremad kui sünteetiliste ja polüesterkiudude omadused. Kookospähklid ei põle eriti hästi ega eralda mürgiseid gaase, mis on autoosades kasutamise peamised tingimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles