Vaata, millised nägid välja veebilehed kuni 15 aastat tagasi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees.ee 14 aastat tagasi.
Postimees.ee 14 aastat tagasi. Foto: Internet Archive

Mittetulundusliku veebiarhiivi Internet Archive kodulehel saab vaadata 150 miljardit arhiveeritud veebilehekülje tõmmist. Veebilehel on nüüd olemas internetiarhiivis veebilehtede otsimiseks ja vaatamiseks mõeldud tööriist Wayback Machine.


1996. aastal asutati mittetulunduslik veebiarhiiv Internet Archive, eesmärgiga talletada tõmmis igast veebilehest, mis kunagi on sidusrežiimis ilmunud. Otsingu abil saab lehitseda alates 1996. aastast arhiveeritud 150 miljardit võrgulehekülge, kirjutas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Internet tekkis 1960. aastate lõpus Euroopa tuumauuringute keskuses, kuid selle tõeline võidukäik sai alguse alles pärast seda, kui Tim Berners-Lee lõi 1990. aastal koos veebiga võrgulehekülgede märgendamiseks html-keele.

Tõeline veebiplahvatus tekkis aga 1993. aastal, kui interneti hüpertekst toodi väikearvutitele Windows-keskkonda. Kui varajane veebikeskkond sisaldas ainult teksti, siis nüüd avanes võimalus lisada dokumentidele pilte ja fotosid ning töötada mugavas ning tuttavas graafilises keskkonnas. Hiljem lisandusid e-kaubandus, internetivideo, sotsiaalmeedia ja kõik muu täna harjumuspärasena tunduv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles