Video: Jaapanis katsetatakse maailma kõige kiiremat rongi (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Alfa-X katsetusrong Miyagi prefektuuris toimunud pressiüritusel.
Alfa-X katsetusrong Miyagi prefektuuris toimunud pressiüritusel. Foto: JIJI PRESS / EPA

Möödunud nädalal esitles Jaapani riiklik rongifirma JR East avalikkusele uut maailma kõige kiiremat rongi Alfa-X, mille esimesed katsetused algasid reedel.

10 vaguniga katsetusjärgus shinkasen kiirrong sõidab järgmised kolm aastat öösiti ilma reisijateta Põhja-Jaapanis Sendai ja Aomori linnade vahel. Katsetusi korraldatakse kahel ööl nädalas. JR East loodab võtta rongi kasutusele millalgi 2030. aastal, mil Hokkaido shinkansen'i liin pikendatakse Sapporo linnani.

Alfa-X on loojate sõnul võimeline sõitma üle 400 km/h, mis teeb sellest maailma kõige kiirema reisirongi. Rong hakkab plaanide järgi opereerima igapäevaselt kiirusel 360 km/h. Nii kiiresti sõidavad rongid ainult mõnelpool Hiinas.

Uue rongi nina on 22 meetrit pikk, et lõigata läbi äärmiselt tugeva tuuletakistuse. Lisaks tavalistele piduritele aitavad rongil pidurdada ka katusele paigaldatud klapid, mis vajadusel avanevad ja suurendavad nii õhutakistust. JR East kirjutab oma lehel, et rongi sisse on ehitatud ka spetsiaalsed kõikumise vastased mehhanismid, mis käivituvad maavärina puhul.

Alfa-X võib kaotada aga maailma kõige kiirema reisirongi tiitli juba enne ametlikult kasutusele võtmist, sest Jaapan töötab ühtlasi magnetite jõul hõljuva kiirrongi kallal, mis on võimeline liikuma üle 500 km/h. Taoline hõljukrong peaks hakkama sõitma Tokyo ja Nagoya vahet 2027. aastal, kuid mitmed skandaalid ähvardavad projekti edasi lükata.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles