Euroopa riikidevahelised kõned saavad imeväikese minutihinna

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Telefonikõne.
Telefonikõne. Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Juba ülehomsest kehtib Euroopa Liidu riikide vahelistele eraklientide telefonikõnedele ja tekstsõnumitele uus ja väike maksimumhind.

Tarbijad, kes helistavad oma riigist mõnda teise ELi liikmesriiki, peavad kõne eest maksma maksimaalselt  19 senti minutis (+käibemaks) ja tekstsõnumi eest kuni 6 senti (+käibemaks). Seejuures ei ole vahet, kas kõnesid peetakse mobiili või lauatelefoniga.

Kui vaadata näiteks Tele2 hinnakirja, siis hetkel maksab kõne Poola 61 senti minuti eest.

ELi-sisese püsivõrgu või mobiilikõne hind oli riigisisese kõne standardhinnast varem keskmiselt kolm korda kõrgem ja ELi-sisese tekstsõnumi standardhind oli kaks korda kallim riigisisese sõnumi hinnast. Mõnel juhul on ELi-sisese kõne standardhind kuni kümme korda kõrgem kui riigisisese kõne standardhind.

Digitaalse ühtse turu eest vastutav asepresident Andrus Ansip ütles, et kõnede maksimumhinnad on konkreetne näide sellest, kuidas digitaalne ühtne turg muudab inimeste igapäevaelu.

Alates 15. maist kohaldatakse neid õigusnorme kõigis 28 ELi liikmesriigis ning varsti ka Norras, Islandil ja Liechtensteinis.

Maksimaalne hinna ülempiir on kehtestatud ainult eraklientidele. Äriklientidele uued hinnad ei kehti, sest paljudel teenusepakkujatel on nende jaoks eriti atraktiivsed eripakkumised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles