Fotod: Venemaal lasti vette maailma suurim aatomjäämurdja (7)

Rait Piir
, reporter
Copy

25. mail lasti Peterburi Balti laevatehases vette Venemaa uus tuumareaktoriga jäämurdja Ural, mis suudab väidetavalt murda läbi isegi kolme meetri paksusest jääst. Laev on osa Venemaa plaanist sõjaliselt domineerida sulavat Arktika regiooni, millest võib juba lähitulevikus saada geopoliitiline püssirohutünn.

Ural on üks kolmest Moskva tellitud Projekt 22220 jäämurdjast ning see antakse üle Venemaa riiklikule aatomienergia korporatsioonile Rosatom 2021. aastal. Projekt 22220 laevad on mõõtmetelt 173 meetrit pikad ja 34 meetrit laiad, mis teeb nad kõige suuremateks jäämurdjateks, mis on kunagi ehitatud. Laevade veeväljasurve on 33 000 tonni, paljuski selle pärast, et nende sisse on ehitatud väga suured ballastimahutid.

Urali ja selle sõsarlaevade Arktika ja Sibir tuumareaktorid suudavad genereerida kuni 350 megavatti elektrit ja murda läbi kuni kolme meetri paksusest jääst. Putin on lubanud veel sellel aastal tellida täiendavad kaks Projekt 22220 laeva ning plaanib 2035. aastaks opereerida Akrtikas vähemalt 13 raskejäämurdjat, millest üheksal on tuumareaktorid.

Venemaa pöörab Arktikale nii suurt tähelepanu selle pärast, et globaalne soojenemine avab tõenäoliselt nende piiride lähedal Arktikas uusi laevateid, mis võivad osutuda majanduslikult ääretult kasulikuks, hoides kaubalaevadel tarneaegu kokku. Paljud analüütikud on prognoosinud, et Arktikast võib saada uus Lõuna-Hiina meri, kus suurriigid üritavad kehtestada sõjaliselt oma kontrolli.

Vaatamata Arktika ambitsioonidele on USA käsutuses hetkel ainult kaks vananevat jäämurdjat, millest ainult üks on suur raskejäämurdja. USA rannavalve plaanib kasutusele võtta kolm täiendavat keskmise suurusega jäämurdjat ja kolm raskejäämurdjat. Esimene uus raskejäämurdja võetakse plaanide järgi teenistusse 2024. aastal.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles