Euroopa Liit keelab vaiksed elektriautod ära: kõik peavad sõites müra tegema (11)

PM Majandus
Copy
Elektriauto sobib paremini linnas sõitmiseks, maal hinnatakse seda rohkem sooja aja sõidukina.
Elektriauto sobib paremini linnas sõitmiseks, maal hinnatakse seda rohkem sooja aja sõidukina. Foto: Peeter Lilleväli

Euroopa Liidu regulatsiooni kohaselt peavad alates 1. juulist 2019 uued kõik elektri- ja hübriidsõidukid madalatel kiirustel sõites ja tagurdades inimesele kuuldavat heli tegema. Aastaks 2021 peab selline süsteem olema paigaldatud ka praegu toodetud elektrilistele sõidukitele, kirjutas portaal Geenius.

Süsteem, mida regulatsioonis on nimetatud AVASiks (Acoustic Vehicle Alert System e akustiline sõiduki hoiatussüsteem), peaks kiirustel kuni 20 km/h «tootma» vähemalt 56 dB helitasemega heli, kuid seaduses ei ole kirjas, milline see heli olema peaks. Samuti jääb ebaselgeks, kas nõue kehtib kõikidele hübriidautodele või ainult sellistele, millega saab sõita puhtalt elektri pealt.

Direktiivi kohaselt peaks AVASi heli muutuma ka vastavalt sõiduki liikumisele: kui auto kiirendab, muutub ka helitase, sarnaselt sisepõlemismootoriga.

Möödunud aasta mais avaldatud Guardiani artiklis on välja toodud uuringu tulemused, mille kohaselt võivad elektriautod 93 protsendile pimedatele või osaliselt pimedatele inimestele probleeme valmistada ning elektriautodega on kokkupõrkerisk jalakäijaga 40 protsenti kõrgem kui tavalise sisepõlemismootoriga sõiduki puhul.

Pikemalt Geeniusest.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles