Levira kaebas ERR-i peale (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Levira HD3 ülekandejaam
Levira HD3 ülekandejaam Foto: Levira

Riigi enamusosalusega digiteenuste ettevõte Levira esitas järelevalvemenetluse alustamise avalduse Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) peale, kuna viimane ei telli laulu- ja tantsupeo ülekandetehnikat mitte temalt vaid hoopis lätlastelt.

Levira on üks kolmest ettevõttest, millel on ERR-iga raamleping telesaadete välitootmiseks. Teisi teenusepakkujaid tohib lepingu kohaselt kasutada vaid juhul, kui ühelgi neist kolmest ei õnnestu minikonkursi tulemusel konkreetset ülekannet pakkuda.

Kõigil varasematel aastatel on AS Levira aidanud rahvusringhäälingul allhanke korras tantsupidu üles võtta, kuivõrd nende oma tehnika ja muud vajalikud ressursid jäävad ürituse mastaapsust ja keerukust arvestades ebapiisavaks.

«Meile üllatuslikult pole meile käesoleva ajani tulnud teadet asjakohase minikonkursi läbiviimiseks ja pakkumuste esitamiseks raamlepingu osapoolteks olevatele pakkujatele,» kaebas Levira rahandusministeeriumile.

Just rahandusministeerium on asutus, kes vastutab riigile kuuluvate 51 protsendi Levira aktsiate eest. Laulu- ja tantsupidu algab juba kolme nädala pärast.

ERR tõepoolest ei korraldanud sel aastal laulu- ja tantsupeo ülekannete tarvis hanke võitnud ettevõtete seal minikonkurssi. Põhjus on selleks väga lihtne: ettevõtete tasulist abi ei vajata.

Nimelt on ERR sõlminud koostöölepingud ka mitme lähiriigi rahvusliku televisioonikanaliga, muuhulgas ka Läti riikliku televisiooniga State LLC Latvian Television (LTV).

Just sellise koostöölepingu raames on sel aastal ERRil peo otseedastamisel ja salvestamisel abiks LTV tehniline personal ning liikuv ülekandejaam. Kusjuures täiesti tasuta. Tõenäoliselt läheb ERR omakorda siiski oma tehnika ja personaliga appi lätlastele mõnda ülekannet ellu viima.

Rahandusministeerium vaatas samuti Leviraga sõlmitud raamlepingu läbi ja leidis ERRil on õigus aga mitte kohustus ettevõttelt teenuseid tellida. Seega leiab ministeerium, et ERR pole rikkunud ka riigihangete seaduse nõudeid.

49 protsenti Levira aktsiatest kuulub prantsusmaa ettevõttele Telediffusion de France S.A. Leviral on teletootmiseks kolm liikuvat ülekandejaama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles