Venemaa hoiatas USAd kübersõja puhkemise eest (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Elektriliinid Novosibirskis Venemaal.
Elektriliinid Novosibirskis Venemaal. Foto: Kirill Kukhmar / Kirill Kukhmar/TASS

Kaks päeva pärast seda kui The New York Times avaldas loo USA  küberrunnakute lainest Venemaa elektrivõrgu vastu, hoiatas Kreml, et Ühendriigid riskivad kübersõja puhkemisega. 

Times avaldas nädalavahetusel loo, mille järgi on USA viinud viimastel kuudel läbi terve seeria küberrünnakuid Venemaa elektrivõrgu vastu, et saata Kremlile hoiatav sõnum: Ameerika ei jää kübervõimekuses neile alla. Rünnakud pole Venemaa infrastruktuurile otsest kahju teinud, kuid anonüümseks jääda soovinud ametnike sõnul on USA häkkerid pääsenud sügavale Venemaa elektrivõrgu kriitilise tähtsusega arvutisüsteemidesse ja sisestanud neisse potentsiaalselt halvavat pahavara.  

Lugu pälvis nähtavasti Venemaal üksjagu tähelepanu, sest Venemaa riiklik infoagentuur TASS avaldas esmaspäeval loo, milles võttis sõna Putini pressiesindaja Dmitri Peskov, kes hoiatas, et USA riskib kübersõjaga. Tema hinnangul on kübersõja võimalus Ühendriikidega hüptoteetiliselt olemas ja ta hoiatas, et Venemaa majanduse kriitilise tähtsusega elemendid on «pidevalt välismaiste rünnakute all.»

USA küberturbe uuringute firma FireEye avaldas eelmisel aastal, raporti, mille järgi kompavad Venemaaga seonduvad häkkerite grupid pidevalt USA kriitilise tähtsusega võrkude (elekter, veevärk, naftatöölemine) kaitseid. Võib-olla just selle pärast on muutunud Pentagoni küberstaap viimastel kuudel oma rünnakutega senisest märksa agressiivsemaks.

Väidetavalt sai Pentagoni küberstaap möödunud aastal kongressilt ja Valgelt Majalt märksa kõrgemad volitused viia iseseisvalt läbi varasemast märksa agressiivsemaid küberoperatsioone. Rünnakute läbi viimiseks pole näiteks vaja enam presidendi luba ja piisab ka kaitseministri nõusolekust. Tegu paistab olevat Trumpi administratsiooni katsega tõestada, et USA ei kõhkle küberruumis vastulööke andmast. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles