Aab tahab riigihangete vaidluskomisjoni liita kohtusüsteemiga (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Mihkel Maripuu

Riigihalduse minister Jaak Aab soovib lõpetada rahandusministeeriumi all oleva, ent sõltumatult tegutseva riigihangete vaidluskomisjoni (VAKO) tegevuse ja muuta selle kohtusüsteemi osaks.

Eestis lahendatakse riigihankevaidlusi tänini neljas astmes. Kohtuväliselt saab riigihankijate otsuseid esmalt  vaidlustada VAKOs ja soovi korral edasi tavapärasel viisil kohtusüsteemi kolmes astmes. Möödunud aastal jõudis VAKO otsusest kohtusüsteemi edasi vaid 19 protsenti.

VAKO neli liiget peavad tegelikult juba praegu vastama kohtute seaduses kohtunikele esitatavatele nõuetele ning praegu ametis olevate liikmete ametiaeg lõppeb 2022. aastal.

«Kuna nii vaidlustusmenetlus kui ka VAKO liikmetele seatavad nõuded on sedavõrd lähedased kohtumenetlusele ja kohtunikele seatavatele nõuetele, siis võiks olla mõistlik, kui VAKO oleks kohtusüsteemi osa ja komisjoni liikmetest saaksid kohtunikud,» leiab minister Aab.

Ta arvab, et kui VAKO muuta kohtusüsteemi osaks, oleks riigihankevaidluste mudel kolmeastmeline, mis hoiaks kokku vaidlustuste lahendamisele kuluvaid ressursse. Lisaks oleks see kasulik ka VAKO liikmetele, kuna neile laieneksid  kohtunikele kehtivad tugisüsteemid ja garantiid.

Ministri nägemuse kohaselt hakkaksid kohtutes riigihankevaidlusi lahendama spetsialiseerunud kohtunikud ning praegused VAKO liikmed saavad soovi korral võimaluse jätkata tööd kohtunikena.

Aab on oma ettepanekud esitanud seisukoha võtmiseks justiitsministeeriumile.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles