Puuteekraaniga seadmed jätavad pimedad kõrvale

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pime laulja Stevie Wonder Las Vegases toimuval tarbeelektroonikamessil CES 2009.
Pime laulja Stevie Wonder Las Vegases toimuval tarbeelektroonikamessil CES 2009. Foto: Reuters / Scanpix
Käimasolevat tarbeelektroonika näitust CES külastasid teiste seas ka pimedate õiguste eest võitlejad eesotsas Stevie Wonderiga. Nende eesmärk oli tõmmata elektroonikamüüjate tähelepanu sellele, et puuteekraaniga seadmed jätavad nägemispuudega inimeste vajadused hooletusse.

Puuteekraanide populaarsusega on varem lihtsad tooted nagu telerid ja muusikakeskused muutunud pimedate jaoks raskesti kasutatavaks. Tihti nõuavad seadmed erinevates menüüdes ja alamenüüdes navigeerimist ning sellega hakkama saamiseks on nägemine hädavajalik, kirjutas Reuters.

Tootjad on puuteekraanid paigaldanud kõikvõimalikele toodetele – kalkulaatoritele, käekelladele, arvutitele ja pleieritele. Et nende kasutamine ka pimedatel võimalik oleks, võiks neile lisada nupu, mis paneks seadme lihtsa konfiguratsiooniga automaatselt tööle, erinevaid helisid menüüdele ja valmistada puldid, nupud nii, et pime saaks kompimismeele abil aru, et nupulevajutus õnnestus.

USA pimedateühingu esindaja Chris Danielsen rääkis elektroonikatootjatele suunatud pöördumises, et nende eesmärk pole tehnoloogilise arengu takistamine. Oluline on, et tootjad mõtleksid kasutajaliidese peale ja teeksid selle võimalikult lihtsa. Mida lihtsam on seadme kasutamine, seda suurem on kasutajaskond nii nägijate kui pimedate seas, ütles Danielsen.

Wonderi sõnul leidub ka ettevõtteid, kelle tooted on pimedatele väga käepärased ja lihtsad kasutada, ilma, et seda omaette eesmärgiks võetud oleks. Näiteks tõi Wonder Apple`i iPodi ja RIMi Blackberry seadme. Need on asjad, mille kasutamine pimedale muusikule meeldib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles