Facebook hakkab vihakõnet pruukivaid kasutajaid Prantsuse võimudele välja andma (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Facebooki logo binaarkoodis.
Facebooki logo binaarkoodis. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Facebook sõlmis Prantsusmaa valitsusega maailma esimese omataolise lepingu, mille raames hakkab sotsiaalmeedia platvorm jagama võimuorganitega vihakõnet pruukinud kasutajate andmeid, seda juhul, kui kohtud seda soovivad. 

Euroopa Komisjon defineerib vihakõnena avalikku käitumist, mis kutsub üles vihkamisele ja/või vägivallale mõne inimgrupi vastu, mis põhineb rassil, religioonil või etnilisel taustal. Prantsuse digitaalministri Cédric O sõnul sündis leping tänu pikkadele läbirääkimistele Facebooki ja Prantsuse valitsuse vahel. 

Facebook pole varem vihakõnes kahtlustatavaid kasutajaid identifitseerinud, sest seadused pole ettevõtet lihtsalt kohustanud seda tegema. Facebook on ühtlasi kartnud, et mõned autoritaarsed riigid võivad taolisi andmejagamisi kuritarvitada, et püüda kinni poliitilisi dissidente. 

Prantsusmaa parlament kaalub praegu ühtlasi ka seaduseelnõu, mis võimaldaks trahvida suuri tehnoloogiaettevõtteid kuni nelja protsendiga nende globaalsest käibest, kui nad ei eemalda oma platvormidelt viha õhutavat sisu. 

Saksamaa võttis vastu mõnevõrra sarnase seaduse 2018. aasta jaanuaris, mis kohustab sotsiaalmeediavõrgustikke eemaldama illegaalset sisu 24 tunni jooksul pärast seda, kui neid on sellest teavitatud. Trahv võib ulatuda kuni 44 miljoni euroni. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles