Jaapani ettevõte hakkab katsetama elektri tootmist ookeanihoovustest (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Prototüüp Kairyu.
Prototüüp Kairyu. Foto: IHI Eningeering

Jaapani inseneriettevõte IHI teatas neljapäeval, et nad algatavad peatselt eksperimentaalse pilootprojekti, mille käigus katsetatakse arendusjärgus turbiinide süsteemi, mis toodab ookeanihoovustest elektrienergiat. Tegu on esimese teadaoleva suuremahulise projektiga, mis üritab rakendada hoovusi elektri tootmiseks.

IHI esitles neljapäeval Yokohamas ligemale 30 tonni kaaluvat prototüüpi, mis suudab nende sõnul genereerida 100 kW. Katsetused algavad sügisel ja kestavad kogu järgmise aasta. Ettevõte tahab tehnoloogia kommertsialiseerida 2021. aastal ning luua 2030. aastaks ujuvelektrijaama, mis toodab 200 MW ja varustab ligemale 3000 majapidamist.

Generaator viiakse augusti alguses Yokohamast minema ja paigaldatakse 10 kilomeetri kaugusele merre Kuchinoshima saarest, mis asub Kagoshima prefektuuris Jaapani lõunaosas. Veepeal ujuv masin aheldatakse saja meetri sügavusel paikneva ookeani põhja külge ja toodetud elekter viiakse peasaartele merealuse kaabliga. 

Generaator hakkab toituma Kuroshio hoovusest, mis on üks kõige tugevamaid hoovusi maailmas. Kuroshio hoovus on teoreetiliselt võimeline tootma umbes 200 GW elektrienergiat. 

Turbiinide tootmistõhusus on hetkel väidetavalt 50 - 70 protsenti. Praeguste meretuuleparkide tõhusus on võrdluseks 30 - 40 protsenti ja päikesepaneelide tõhusus on 10-15 protsenti. 

Ühe taolise süsteemi maksumus on firma sõnul hetkel umbes miljard jeeni (9,25 miljonit dollarit). Kilovati elektri tootmine maksab hetkel umbes 40 jeeni (0,37 dollarit), kuid ettevõte arvab, et nad saavad selle summa ajapikku kusagil 20 jeeni peale. 

Ettevalmistused Kuchinoshima saare lähedal.
Ettevalmistused Kuchinoshima saare lähedal. Foto: IHI Eningeering
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles