Prantsusmaa kavatseb paigaldada orbiidile relvad ja luua riikliku kosmoseväe (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Prantsuse kaitseminister Florence Parly pidamas kõnet kosmoseväe loomisest Verduni õhuvägede baasis.
Prantsuse kaitseminister Florence Parly pidamas kõnet kosmoseväe loomisest Verduni õhuvägede baasis. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Prantsuse finantsajalehe Les Echos sõnul teatas riigi kaitseminister Florence Parly neljapäeval, et Prantsusmaa käivitas kosmoserelvade programmi, mis võimaldaks kaitsta orbiidil paiknevaid satelliite. 

Parly rõhutas, et Prantsusmaa eesmärgiks ei ole algatada kosmoses võidurevastumist, kuid peab vajalikuks oma satelliitide kaitsmist. Neljapäeval välja toodud projektide hulgas on näiteks pisikeste satelliitide parved, mis tiirleks paari kilomeetri raadiuses suuremate satelliitide ümber. Ka on räägitud satelliitidele paigaldatavatest automaatrelvadest. Parly sõnul on selliste süsteemide väljaarendamisel suurimaks väljakutseks raha, sest Prantsusmaa peab töötama kaitse-eelarvega, mis on umbes üks kümnendik USA omast.

Kaitseminister tegi oma avaliku teadaande Verduni õhuvägede baasis, millest saab Prantsusmaa «kosmosevägede staap». Uus sõjaväeharu luuakse sellepärast, et Prantsusmaale teevad üha suuremat muret satelliidide hävitamiseks mõeldud raketikatsetused, mida viivad läbi USA, Hiina, Venemaa ja hiljuti ka India. Lisaks on Parly sõnul üritanud Vene satelliidid saada lähedale Prantsuse satelliitidele, et nende järgi luurata. 

1967. aastal vastu võetud avakosmose lepe keelab massihävitusrelvade orbiidile paigaldamise, kuid lubab muu kaitseinfrastruktuuri loomist. Kaitseministri sõnul on Prantsusmaa prioriteet kosmose rahumeelne kasutamine, kuid viimase aja arenguid silmas pidades on riik sunnitud oma sealseid varasid kaitsma. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles