Gemalto lasi Eestist jalga, aga suur võlg jäi maha (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Turvariskiga ID-kaart
Turvariskiga ID-kaart Foto: Erik Prozes

Eestile pikka aega ID-kaarte tootnud globaalne küberettevõte Gemalto lõpetas Eesti tegevuse suure rahalise võlaga politsei- ja piirivalevameti ees.

Võlg tekkis seoses viimase ID-kaardi riigihanke kohtuvaidlusega, mille Gemalto kaotas ning mille tulemusel sai politsei sõlmida lepingu uue tootja IDEMIA France SASiga.

Politseiamet suutis selle 2017. aastal alanud kohtuasja õigusabi peale kulutada aga 37 112 eurot ja 40 senti. Käesoleva aasta 23. mail jõustunud kohtuotsusega mõisteti see summa Gemaltolt politsei kasuks välja ning Gemalto esindajad advokaadibüroost PricewaterhouseCoopers Legal said kõik vajalikud rekvisiidid summa tasumiseks.

Politseiameti üllatuseks pole Gemalto aga siiani seda kohtuotsuse nõuet täitnud ning pole endast ka muul viisil elumärki andnud. Kohtuotsuse jõustumisest on aga möödunud juba enam kui kaks kuud.

Nii ei jäänudki politseiameti peadirektoril Elmar Vaheril muud üle, kui esitada ametlik arupärimine Gemalto Prantsusmaal asuva emafirma Thales Group juhatusele ja nõukogule.

Gemalto on maailma üks suurimaid digiturvalisuse ettevõtteid, mille 2017. aasta käive oli 3 miljardit eurot ning millel on kliente üle 180 riigis.

Gemalto ja Eesti politsei vahel on pooleli mitu kohtuasja seoses ID-kaardi turvaprobleemidest tingitud nõuetega.

Gemalto Eestis asuva esinduse TRÜB Baltic AS töötajaskond on viidud aga miinimumini ning siin oli juuni lõpu seisuga  palgal vaid kaks inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles