Välk ja pauk: Huawei lasi välja oma operatsioonisüsteemi (7)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Harmony OS
Harmony OS Foto: Huawei

Kevadel USA sanktsioone alla sattunud Hiina mobiilitootja Huawei esitles äsja oma Dongguani kontoris uut nutiseadmete operatsioonisüsteemi HarmonyOS, kuid ei öelnud sõnagi selle kohta, kas see saab olema platvormiks ka tema mobiiltelefonidel.

Huawei tarbijaäri grupi tegevjuhi Richard Yu sõnul erineb HarmonyOS nii Androidist kui iOS’ist. «Vajasime operatsioonisüsteemi, mis toetab kõiki stsenaariume, mida saab kasutada paljudes seadmetes ja platvormides ning mis vastavad tarbijate nõudmistele madala latentsuse ja tugeva turvalisuse osas,» ütles Yu.

HarmoyOS 1.0 võetakse esmalt kasutusele sel aastal nutiekraanidel ning järgneva kolme aasta jooksul laiendatakse selle kasutusala nutikelladele ja autosüsteemidele. Tegemist on avatud platvormiga, millele saavad rakendusi luua kõik soovijad.

Kinnitamata andmetel toetab HarmonyOS ka olemasolevaid Androidi mobiiliäppe. Huawei teatel hakkab ka mobiilidele seda kasutama siiski vaid juhul, kui Androidi kasutamine täielikult keelatakse.

«Kui te küsite, millal me seda nutitelefonides rakendame, siis saame seda igal ajal teha,» ütles Yu ja lisas, et nad eelistavad Google'i Androidi opsüsteemi kasutamist, mis ühildub Harmonyga.

«Kui me seda (Android) tulevikus siiski kasutada ei saa, võime kohe üle minna Harmoonia OS-ile,» ütles ta.

Ettevõtte teatel on HarmonyOS kerge ja kompaktse ning võimsa funktsionaalsusega opsüsteem ning seda kasutatakse kõigepealt sellistes nutiseadmetes nagu nutikellad, nutikad ekraanid, sõidukisiseste süsteemid ja nutikõlarid

«Huawei eesmärk on luua integreeritud ja jagatud ökosüsteem kõigis seadmetes, luua turvaline ja usaldusväärne tööaegne keskkond ning pakkuda terviklikku intelligentset kogemust iga seadme iga toimimise ajal,» rääkis Yu.

«Usume, et HarmonyOS elavdab valdkonda ja rikastab ökosüsteemi,» ütles Richard Yu. «Meie eesmärk on pakkuda inimestele tõeliselt kaasahaaravat ja mitmekesist kogemust. Tahame kutsuda arendajaid kogu maailmast meie uue ökosüsteemi loomisel meiega liituma. Pakume koos tarbijatele intelligentset kogemust kõigi stsenaariumide korral.»

USA ettevõtetel, sealhulgas Androidi mobiiliplatvormi tootval Google'il, on keelatud alates suve algusest Huaweile oma riist- ja tarkvara tarnida. See on sundinud Huaweid oma lahendusi arendama.

Huawei tänane teade täismahus:

Huawei toob turule uue operatsioonisüsteemi HarmonyOS

Huawei lansseeris täna oma arendajakonverentsil välja HarmonyOS - uue mikrotuumal põhineva operatsioonisüsteemi, mis on loodud pakkuma ühtset kasutajakogemust kõigil seadmetel ja stsenaariumitel.

Huawei tarbijaäri grupi tegevjuht Richard Yu selgitas ettevõtte eesmärki uue OS arendamise taga. "Oleme jõudmas päeva ja ajajärku, kus inimesed ootavad terviklikku intelligentset kogemust kõigi seadmete ja stsenaariumite osas. Selle toetamiseks pidasime oluliseks paremate platvormiüleste võimalustega opsüsteemi olemasolu. Vajasime OS-i, mis toetab kõiki stsenaariume, mida saab kasutada paljudes seadmetes ja platvormides ning mis vastavad tarbijate nõudmistele madala viivituse ja tugeva turvalisuse osas."

Ta rõhutas, et HarmonyOS erineb täielikult Androidist ja iOS-ist. See on mikrotuumal põhinev jaotatud OS, mis pakub sujuvat kogemust kõigi stsenaariumide korral, olles usaldusväärne ja turvalise ülesehitusega ning toetades sujuvat koostööd kõigi seadmete vahel. Kasutaja saab oma rakendusi üks kord arendada, seejärel neid paindlikult kasutusele võtta paljudes erinevates seadmetes.

HarmonyOS on kerge ja kompaktne võimsa funktsionaalsusega opsüsteem ning seda kasutatakse kõigepealt nutiseadmetel nagu nutikellad, nutikad ekraanid, sõidukisisesed süsteemid ja nutikõlarid. Huawei eesmärk on luua integreeritud ja jagatud süsteem kõigis seadmetes, luua turvaline ja usaldusväärne keskkond ning pakkuda terviklikku intelligentset kogemust iga seadme iga toimingu puhul.

HarmonyOS - neli eraldiseisvat tehnilist omadust

Kõigi stsenaariumite jaoks mõeldud nutikas kogemus seab lati väga kõrgele ühenduvuse osas, nii et HarmonyOS oli välja töötatud nelja eraldiseisva tehnilise funktsiooniga, et täita oma lubadus tarbijatele.

1. Sujuv kasutuskogemus

HarmonyOS pakub ühist kommunikatsiooniplatvormi, jagatud andmehaldust, jagatud ülesannete ajastamist ja virtuaalseid välisseadmeid. HarmonyOS puhul ei pea rakenduste arendajad tegelema jagatud rakenduste aluseks oleva tehnoloogiaga, mis võimaldab neil keskenduda oma individuaalsele teenindusloogikale. Jagatud rakenduste arendamine on lihtsam kui kunagi varem. HarmonyOS-ile rajatud rakendused saavad töötada erinevates seadmetes, pakkudes samal ajal sujuvat koostöövõimalust kõigi stsenaariumide korral.

2. Sujuv: deterministlik latentsusmootor ja suure jõudlusega IPC

HarmonyOS lahendab puudulikkusega seotud probleemid deterministliku latentsusmootori ja suure jõudlusega protsesside vahelise kommunikatsiooni (IPC) abil. Deterministlik latentsusmootor eel-seadistab ülesande täitmise prioriteedid ja ajakavad. Ressursid suunatakse kõrgemate prioriteetidega ülesannetele, vähendades rakenduste reageerimise latentsust 25,7%. Mikrotuum võib muuta IPC jõudluse kuni viis korda efektiivsemaks kui olemasolevad süsteemid.

3. Turvaline: mikrotuuma arhitektuur, mis kujundab turvalisust ja usaldusväärsust juba algusest peale

HarmonyOS kasutab uhiuut mikrotuuma disaini, millel on täiustatud turvalisus ja madal viivitusaeg. Mikrotuum loodi tuuma funktsioonide lihtsustamiseks, kasutajarežiimis tuuma väliselt võimalikult paljude süsteemiteenuste juurutamiseks ja vastastikuse turvakaitse lisamiseks. Mikrotuum ise pakub ainult kõige elementaarsemaid teenuseid nagu ülesannete ajastamine ja IPC.

Harmony OS-i mikrotuumade disain kasutab ametlikke kontrollimismeetodeid, et ümbermuuta turvalisus ja usaldusväärsus kohe algusest peale.

Ametlikud kontrollimeetodid on tõhus matemaatiline lähenemisviis, et valideerida süsteemi õigsust lähteallikast, samas kui traditsioonilised kontrollimeetodid, nagu funktsionaalne kontrollimine ja rünnaku simulatsioon, piirduvad piiratud stsenaariumidega. Formaalsed meetodid võivad seevastu kasutada andmemudeleid kõigi tarkvara jooksuradade kontrollimiseks.

HarmonyOS on esimene OS, mis kasutab ametlikku verifitseerimist seadme TEE-s (Trusted Execution Environment), parandades märkimisväärselt turvalisust. Kuna HarmonyOS-i mikrotuumal on palju vähem koodi (umbes tuhandik Linuxi tuuma kogusest), on rünnaku tõenäosus oluliselt vähenenud.

4. Ühendatud: mitme seadme IDE võimaldab rakendusi ühe korra välja töötada ja kasutusele võtta mitmesse seadmesse

Mitme seadme IDE, mitmekeelse ühendatud kompilatsiooni ja jagatud arhitektuurikomplekti toega HarmonyOS saab automaatselt adapteerida erinevate ekraanipaigutuse juhtelementide ja interaktsioonidega ning toetab nii lohistamise kui ka eelvaatele orienteeritud visuaalset programmeerimist.

See võimaldab arendajatel tõhusamalt luua rakendusi, mis töötavad mitmes seadmes. Mitme seadme IDE abil saavad arendajad oma rakendused üks kord kodeerida ja kasutusele võtta mitmesse seadmesse, luues tihedalt integreeritud süsteemi kõigis kasutaja seadmetes.

HUAWEI ARK-i kompilaator on esimene staatiline kompilaator, mis suudab toimida võrdselt Androidi virtuaalse masinaga, võimaldades arendajatel koondada arvukalt täiustatud keeli masinkoodideks ühes ühendatud keskkonnas. Toetades ühtset kompilatsiooni mitmes keeles, aitab HUAWEI ARK-i kompilaator arendajatel nende tootlikkust märkimisväärselt parandada.

Arendaja kava ja süsteemi arendamine

Huawei avaldas konverentsil ka HarmonyOSe ja selle tuuma arengukava. HarmonyOS 1.0 võetakse esmakordselt kasutusele nutikates ekraanitoodetes, mis peaksid turule tulema selle aasta lõpus. Järgmise kolme aasta jooksul optimeeritakse HarmonyOS ja võetakse järk-järgult kasutusele laiemas valikus nutiseadmetes, sealhulgas kantavatel esemetel nagu HUAWEI Vision ja auto peaüksused.

HarmonyOSi edu sõltub rakenduste ja arendajate dünaamilisest ökosüsteemist. Laiema kasutuselevõtu soodustamiseks lansseerib Huawei HarmonyOSi kui avatud lähtekoodiga platvormi kogu maailmas. Huawei loob ka avatud lähtekoodiga aluse ja avatud lähtekoodiga kogukonna, et toetada arendajatega põhjalikumat koostööd.

Hiina on koduks tugevale äppide süsteemile ja tohutule kasutajaskonnale. Edasi liikudes paneb Huawei aluse HarmonyOS'ile Hiina turul ja laiendab seda seejärel globaalsesse ökosüsteemi. Keskendudes uue ja ainulaadse väärtuse pakkumisele, avab Huawei ja jagab oma põhivõimalusi valdkondades nagu ühenduvus, kaamerad ja AI. Ettevõte teeb tihedat koostööd süsteemi partneritega, et pakkuda rakendusi ja teenuseid, mis loovad tarbijatele parimat võimalikku kogemust ja annavad tööstusele uue elu.

"Usume, et HarmonyOS elavdab tööstust ja rikastab süsteemi," ütles Richard Yu. "Meie eesmärk on pakkuda inimestele tõeliselt kaasahaaravat ja mitmekesist kogemust. Tahame kutsuda arendajaid kogu maailmas meie uue ökosüsteemi loomisel meiega liituma. Pakume koos tarbijatele intelligentset kogemust kõigi stsenaariumide korral," lisas Yu.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles