Ukraina «geeniused» ühendasid tuumajaama internetiga, et kaevandada krüptoraha (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Lõuna-Ukraina Tuumajaama kontrollruum.
Lõuna-Ukraina Tuumajaama kontrollruum. Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Ukraina võimud on asunud uurima potentsiaalselt väga ohtlikku turvariski ühes kohalikus tuumajaamas, kus töötajad ühendasid väidetavalt kriitilise tähtsusega süsteemid internetiga, et kaevandada krüptoraha.

Juhtumit uurib Ukraina sisejulgeolek (SBU), sest tuumajaamad lähevad kriitilise infrastruktuuri alla ning selle pärast koheldakse intsidenti riigisaladuste lekitamisena. Tegelikult on palju hullem aga tõsiasi, et tuumajaama internetiga ühendamine muudab selle potentsiaalselt avatuks häkkeritele, kes suudaks süsteemidesse sisse saades põhimõtteliselt tekitada tuumakatastroofi. 

Kohaliku meedia sõnul on tegu Lõuna-Ukraina Tuumajaamaga, mis asub Južnoukrajinski linna lähedal Mõkolajivi oblastis. SBU korraldas tuumajaamale haarangu 10. juulil, mille käigus konfiskeeriti hulk arvuteid ja muud varustust, mis olid spetsiaalselt ehitatud krüptoraha kaevandamiseks. Arvutitel oli modifitseeritud jahutus, toide ja võimsad videokaardid. 

Kaevandamiseks mõeldud arvuteid leiti ka tuumajaama valvava Ukraina Rahvuskaardi üksuse kasarmust. Tegu on siseministeeriumile alluva sandarmeeriaüksusega, mille liikmed võisid olla kaevandamisega seotud. Hetkel on esitatud süüdistus mitmetele tuumajaama töötajatele, kuid kedagi pole vahistatud. 

Ukraina on üpris madala elatustasemega riik, kus korruptsioon on kõigis riigiasutustes tavaline nähtus. Tegu pole siiski esimese taolise intsidendiga. 2018. aasta veebruaris vahistas Venemaa föderaaljulgeolek FSB grupi Venemaa föderaalse tuumakeskuse insenere, kes olid muutnud sealse superarvuti krüptokaevuriks.

2018. aasta aprillis jäid Rumeenias vahele sealse tuumafüüsika instituudi töötajad, kes olid ühendanud oma krüptokaevandamise arvutid instituudi elektrivõrguga, mis oli mõeldud toetama ühte maailma kõige võimsamat laserit. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles