Kuidas spämm kalendrist välja saada

, Digitarga kaasator
Copy
Foto: iStock

Muidugi, see ei saa olla päris, mõtlesin, kui suvelõpu õhtul tuli telefoniekraanile Google’i kalendri märguanne. “Sa oled võitnud iPhoneX Apple’lt.” Kuidas nad selle mu kalendrisse said? Kas mu Google’i konto on lahti häkitud? Kaheastmeline parool läbi näritud? Või siiski võitsin iPhone’i, kirjutab Hardi Keerutaja tehnoloogiaportaalist Digitark.

Ei võitnud. See on juba aastaid ringi liikunud spämmimise skeem, kus saadetakse kutse üritusele, mille nutikas “sekretär” ekslikult kalendrisse lisab. Kui see töötab nii nagu peab, siis jõuavad olulised kutsed ja kohtumised meilidest automaatselt kalendrisse, ilma et neid ise peaks lisama. Asja paha külg on see, et kellel iganes õnnestub oma prügi-event kalendrisse teele saata, siis see automaatselt sinna ka lisandub, vaatamata sellele, et kasutaja pole kunagi nõusolekut (accept) andnud. Vähe sellest, isegi peale kutse tagasilükkamist jäävad need “üritused” endiselt arvutis ja telefonis kalendrisse nähtavaks, tekitades päris kohtumiste ja meeldetuletuste vahel segadust.

Kõik see on võimalik kalendri vaikeseadete tõttu, mida õnneks saab üsna lihtsalt muuta, misjärel automaatselt lisanduvad petuskeemid enam kalendrisse ei saa:

  1. Ava Google’i kalender arvutis, sest esimesena muuta tulev seade pole mobiiliversioonis kättesaadav;
  2. Vajuta hammasratta-kujulisele seadete ikoonile;
  3. Mine “Event Settings” alamenüüsse;
  4. Leia valik “Automatically add invitations” ja ava rippmenüü;
  5. Vali “No, only show invitations to which I’ve responded.” See hoiab ära olukorra, kus ürituste kutsed, mida sa pole aktsepteerinud või keeldunud, ilmuvad kalendrisse;
  6. Järgmisena vali vasakust menüüst “View Options”;
  7. Veendu, et “Show declined events” ees olev kastike on tühi. See eemaldab kalendrist üritused, millest oled loobunud (declined);
  8. Viimasena vaata “Events from Gmail” sektsiooni ja võta linnuke “Automatically add events from Gmail to my calendar” eest.

Loe edasi Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles