Moskva: Facebook ja Google sekkusid Venemaa valimistesse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Foto meeleavalduselt, kus nõutakse sõnumivahetusprogrammi Telegram tegevuse lubamist Venemaal. Roskomnadzor üritab seda sulgeda.
Foto meeleavalduselt, kus nõutakse sõnumivahetusprogrammi Telegram tegevuse lubamist Venemaal. Roskomnadzor üritab seda sulgeda. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA

Venemaa riiklik  infovalvekoer Roskomnadzor süüdistab USA veebigigante Google’it ja Facebooki sekkumises pühapäeval toimunud kohalikesse valimistesse, kuna need ei eemaldanud valimispäeval oma keskkonnast valimisreklaame.

«Selliseid tegevusi või pidada sekkumiseks Venemaa siseasjadesse ja Venemaa Föderatsiooni demokraatlike valimiste takistamiseks. Välismaiste ettevõtete selline tegevus on lubamatu,» teatas Roskomnadzor oma veebilehel.

Venemaal toimusid pühapäeval piirkondlikud valimised, millele eelnesid Moskvas mitu nädalat väldanud protestid pärast mitmete opositsioonisaadikute eemaldamist valimistelt. Võimupartei Ühtse Venemaa teatel võitsid nad valimised 13 ringkonnast 12s, vaid Habarovskis see neil ei õnnestunud.

Roskomnadzor oli reedel nõudnud Facebookilt ja Google’ilt valimispäeval ja sellele eelneval päeval poliitreklaamide eemaldamist oma keskkonnast. Kuna keskkonnad Google, YouTube ja Facebook seda ei teinud, siis rikkusid nad Roskomnadzori hinnangul Venemaa seadusi.

Facebook on alates 2016. aasta USA presidendivalimiste eelsest asjast olnud suures hädas Venemaalt lähtunud propagandareklaamide eemaldamisega oma keskkonnast. Muu hulgas on paljastatud Venemaa koordineeritud hiiglaslikke libakontode võrgustikke, mille abil on üritatud mõjutada ameeriklaste meelsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles