Facebookis rünnatakse eestlasi libakontodega

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Facebooki kaudu meelitati eestlasi sellisele lehele
Facebooki kaudu meelitati eestlasi sellisele lehele Foto: Kuvatõmmis

Maailma suurimas sotsiaalmeediavõrgustikus Facebook käivitus täna öösel eestlaste pommitamine libakontodega, mille kaugem eesmärk on neilt tasuliste SMSide abil raha välja petta.

Petturid on selleks loomas täiesti tavaliste Eesti nimedega – näiteks Anu, Grete ja Kaisa –kontosid, mille vahendusel saadetakse massiliselt sõbrakutseid ja mille ainsaks sisuks on üleskutse klikkida konto lehel väljatoodud lingil.

Tasub tähelepanu pöörata, et libakontod on loodud väga värskelt, reeglina on profiilides välja toodud vaid eesnimi ning kontol olev foto on ilmselgelt mõnest madalama taseme modelliportaalist pihta pandud.

Üks näide:

Foto: Kuvatõmmis

Kui läbida libaprofiilide lingis toodud klikkide kadalipp – taustaks poolpaljaste naiste fotod –, selgub ka pettuse tegelik eesmärk. Ohvreid meelitatakse saatma tasulisi SMSe ühele lühinumbrile.

Teenuse osutajaks olevat info põhjal üks Mauritiusel registreeritud ettevõte New Performance Group, selle kliendiinfo e-posti aadress on aga välja mõeldud ja mobiilinumber paistab olevat hoopis Soome riigikoodiga.

Viidatakse ka sellele, et teenus ei toimivat justkui EMT võrgus, sellise nimega mobiilioperaatorit ei eksisteeri Eestis muidugi juba ammu.

Kõik see viitab sellele, et SMSi vahendusel tellitud tasulisest teenusest võib hiljem olla väga keeruline vabaneda ja väikesed summad võivad ohvrite kontodelt hakata kurjategijate taskutesse liikuma püsivalt.

Ootame Eesti mobiilioperaatorite kommentaare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles