Hiina diplomaat: oleme ainsad, kes suudavad valmistada kõike (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Hiina suursaadik Norras Yi Xianliang
Hiina suursaadik Norras Yi Xianliang Foto: Aivar Pau

Hiina on arenenud riigiks, mis suudab ainsana valmistada kõike, tõdes Hiina suursaadik Norras Yi Xianliang Oslo Innovation Weekil peetud kõnes.

«Hiinas ei olnud veel 70 aastat tagasi mingisugust tööstust, pidime ookeani tagant importima isegi naelu ja tikke. Täna on Hiina ÜRO andmeil ainuke riik maailmas, mis suudab toota absoluutselt kõike. 70 aastaga on toimunud tohutu muutus,» rääkis Yi.

Miks on see juhtunud? Kuna teadlased, eksperdid ja professionaalid panustavad riigi arengusse nii palju. Ainuüksi 2015. aastal panustati Yi sõnul Hiinas arendustegevustesse 1,4 triljonit jeeni.

Diplomaadi sõnul on Hiina tänapäeval maailma parim rahvusvahelises koostöös, sealhulgas põhjamaadega.

«Kui me räägime rahvusvahelisest koostööst teaduse ja tehnoloogia valdkonnas, siis ei tohiks sellel olla mingisuguseid piire. Nagu me ütleme: teadlastel ei ole rahvust,» rääkis suursaadik. «Siiamaani ütlevad mõned, et hiinlased on varastanud nende teadmisi. Aga me oleme inimesed ja peame jagama teadmisi, teadust ja innovatsiooni.»

Mitte ükski riik tänapäeva maailmas ei saa tema sõnul põgeneda selliste globaalsete nähtuste eest nagu kliimamuutused või ookeanide reostus. Ajal, mil poliitikud omavahel võitlevad, tuleb teadlastel tegutseda ja lahendusi leida.

«Räägitakse, et USA on võim, Hiina on võim, Venemaa on võim. Mina ütlen, et iga riik võib olla võim, kui oma tugevused üles leida,» lisas diplomaat.

Oslos toimus täna esimene Norra-Hiina tehnoloogiaseminar. Oslo sõpruslinn Hiinas on Shenzhen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles