Inspektsioon sekkub: taksoklientide loata filmimine ohustab eraelu (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Bolti takso.
Bolti takso. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Postimehes eile avaldatud artikkel taksokliendi loata filmimise kohta ärgitas Andmekaitse inspektsiooni (AKI) koostama avaldust, milles nimetatakse sellist tegevust ohuks inimeste eraelu riivele.

«Seoses eilse artikliga märkasime uut probleemi, millega inspektsioon peab tegelema. Kindlasti ei saa olla nõus, et ilma inimest teavitamata teda taksos filmitakse,» ütles AKI pressiesindaja Signe Heiberg.

Konkreetsemalt näeb Andmekaitse Inspektsioon kaamerate kasutamisel taksoteenuse osutamise ajal võimalikku riivet inimese eraelule.

«Riivet ei pruugi tunda igaüks, kelle sõitu punktist A punkti B salvestatakse pildis ja helis, kuid kindlasti on palju neid, kes valiks sihtkohta jõudmiseks ilma kaamerata sõiduki,» leiab AKI.

Suures plaanis inimese taksos salvestamine kogu tema sõidu vältel ei ole inspektsiooni hinnangul sama, mis salvestamine supermarketis, kus valvekaamera jälgib reeglina inimesi üldplaanis ja heli salvestub koos taustamüraga, mis raskendab kõnest aru saamist.

«Kuna kõnealusel juhul on riive inimese privaatsusele tõenäoliselt alati olemas, peab sõidukijuht salvestamisest enne teenuse osutamise algust inimesele teada andma ja inimesel on õigus salvestamisest keelduda, samuti ka sõidust ilma täiendavate kuludeta, kui juht salvestamisest ei loobu,» teatas AKI.

Inimese pildi ja heli salvestamine on isikuandmete töötlemine ning see nõuab töötlejalt andmekaitse põhimõtete järgimist – neist üks olulisemaid on inimese teavitamine, mille jaoks ja milliseid isikuandmeid kasutatakse.

Kui sõidukijuht peab vajalikuks oma kliente kogu nende reisi vältel salvestada, peab inimene olema sellest eelnevalt teadlik.

Postimees kirjutas eile, et sõiduvahendusettevõtte Bolt klient avastas esmaspäeval ootamatult keset taksosõitu, et autosse on paigutatud kaamera, mille vaatevälja ta koos autojuhiga jäi.

«Olles juba mõnda aega taksos sõitnud, märkasin autos ekraani, mis oli jagatud kaheks: ühel pool ekraani jooksis pardakaamera pilt teel toimuvast, teisel pool pilt salongist ehk minust ja taksojuhist. Päris kõhe tunne oli ennast pardakompuutri ekraanilt näha, liiatigi koos autot juhtinud võhivõõraga,» kurtis pärastlõunasel ajal südalinna kandis Boltiga ühe töösõidu teinud noor naine.

Bolti pressiesindaja Karin Kase kinnitas juhtumit kommenteerides Postimehele, et Bolt kui ettevõte ise oma reisijaid ei filmi ega sellega seoses isikuandmeid ei töötle.

«Samas me juhtidel otseselt filmimist ka ei keela, kui see toimub õiguspäraselt,» rääkis Kase.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles