Aivar Pau: valetajad riigikokku?! (122)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Aivar Pau
Aivar Pau Foto: Liis Treimann

EKRE juhtfiguuride eilsed väljaütlemised kiskusid alasti nende eetilise pale, mille peamisteks sõnumiteks on avalikkusele valetajate sallimine enda juhtorganites ning soov alandada riigikogu poliitiliseks välikäimlaks.

Martin Helme rääkis eile koguni kahel korral erakonna «kõrgest eetilisest standardist», mille selgemaks töövõiduks olevat riigikogus mitmel korral valetanud Kert Kingo lahkumine ministrikohalt. Selge signaal: EKRE hinnangul ei sobi valetamisega vahelejäänud ministriametisse.

Paraku selgus ka see, kuhu Eesti kui parlamentaarse vabariigi seadusandliku organi ees häbitult valetanud minister EKRE hinnangul sobib.

Esiteks sobib ta juhtima sedasama «kõrge eetilise standardiga» koduerakonda. «Küsimust niisuguses vormis ei ole tõstatanud ja ma ei arva, et tõstatub ka!» ütles Martin Helme eile, vastates ETV saate «Esimene stuudio» saatejuhi küsimusele, kas valetaja sobib EKRE juhatusse. «Ei, ma arvan, et juhatuse koosseisus ei toimu meil midagi. Soovime, et ta erakonna liinis jätkaks töö tegemist,» kõlas rahandusminister Helme seisukoht.

Selge pilt, arvestagem sellega, et EKRE standard soosib igati valetajate kuulumist oma juhtorganitesse. Aga see selleks, pärast seda, kui see erakond riigikogu ees ühel miitingul oma poliitiliste oponentide kujusid võlla oli tõmmanud, on neilt ka keeruline midagi paremat loota.

Kurjaks teeb aga see, et minister, kes ühe nädala esmaspäeval silmagi pilgutamata parlamendi suures saalis oma riigi saadikutele valetab, läheb ja võtab EKRE soosingul nädal hiljem esmaspäeval samamoodi, silmagi pilgutamata ja sirge seljaga, selles samas saalis sisse auväärse rahvasaadiku koha. Valetajast ministrist auväärseks rahvasaadikuks.

Kas Kert Kingo ise tõesti ei näe selles probleemi? Kas EKRE arvates on see okei? Mis komisjonide liikmeks valetaja Kingo saab? Kes kannatab teda oma pinginaabrina? Kas eetiliste normide vastu kuriteo toime pannud valetaja hakkab kuuluma ka mõnda saadikurühma ja esindama riigikogu väljaspool Toompead?

Kas keegi tõesti ei esita neid küsimusi? Kas riigikogu ongi poliitiline välikäimla, mille peale EKRE nüüd kükitab ning selle paksu ja vedelaga üle laseb?

Igal inimesel on õigus otsustada, kas ta peab võimalikuks enda kuulumist riigikogu liikmete või mõne erakonna juhtorganitesse. Ma loodan, et lähipäevad toovad vähemalt inimlikul tasandil õigeid otsuseid.

«See, mis lõpetab ühe poliitilise karjääri väga kiiresti, on üheselt avalikkusele valetamisega vahelejäämine,» ütles eile Martin Helme. 

Erakonna juhtorganitesse ja riigikogusse kuulumine ei ole poliitilise karjääri osa? EKRE, on see tõesti nii?

EKRE juhtkonnas paistavad praegu olevat asjad segi nagu pudru ja kapsad. Isa ja poeg Helme ei suutnud eile omavahel enne intervjuude andmist kokku leppida selleski, kellele Kingo õiguspoolest eile esimesena oma lahkumissoovist teada andis ja kas ta seda üldse andis. Küll olevat Kingo rääkinud esimesena peaministriga, küll erakonna esimehega. Küll olevat ta andnud ise soovist teada, küll olevat tulnud peaministril teda selleks sundida.

Muide, Kingo ei ole siiamaani riigikogu ega avalikkuse ees vabandust palunud. Ta on meile öelnud, et ta ei pea võimalikuks jätkata…

Kommentaarid (122)
Copy
Tagasi üles