Isegi Jakko Väli töölepingu lõpetamine ei möödunud vääratuseta (12)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Jakko Väli.
Jakko Väli. Foto: Liis Treimann

Vähe sellest, et ainuüksi Jakko Väli kaasamise katse endise IT-ministri Kert Kingo nõunikuks tõi kaasa viimase lahkumise valitsusest, ei möödunud viperusteta ka Jakko Väliga sõlmitud töölepingu lõpetamine.

Möödunud laupäeval kiiruga kokku klopsitud töölepingu lõpetamist sisaldavas dokumendis kasutatakse nimelt väljendit «töölepingu tühistamine». Paraku ei näe töölepingu seadus sellist töölepingu lõpetamise viisi ette. Seaduses on punktid lepingu ülesütlemise ja teiste lõppemise variantide kohta – näiteks poolte kokkulepe, töötaja surm ja taganemine.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tunnistas täna, et tegemist oli tõesti eksitusega.

«See «tühistamine» on pigem jah sõnavääratus.  Juriidilises mõttes lõpetati tööleping kokkuleppel – töölepingu seadus § 79,» ütles Postimehele MKMi pressiesindaja.

Foto: Kuvatõmmis

Töölepingu lõpetamine poolte kokkuleppel ei eelda tema sõnul tahteavalduste vastastikust vormistamist. Samas on hilisemate vaidluste vältimiseks mõistlik töölepingu lõpetamine kokkuleppel siiski kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis vormistada.

«Kuna Jakko Väli oma avalduses soovis töölepingu tühistamist, siis ministri allkirjastatud dokumendi eesmärgiks oli väljendada seda, et kokkulepe töölepingu lõpetamiseks Jakko Väli poolt välja pakutud tingimustel on olemas,» märkis pressiesindaja.

Lepingu sõlmimise järel sotsiaalmeedias ebaviisakalt käitunud Jakko Väli esitas MKMile avalduse temaga päev varem sõlmitud töölepingu tühistamiseks laupäeval kell 12.30. Samal päeval kell 19.34 allkirjastas minister otsuse Jakko Väliga sõlmitud töölepingu tühistamiseks.

Kaks päeva hiljem, esmaspäeval kell 17.30 ei julgenud Kert Kingo riigikogu ees esinedes tunnistada, et oli Jakko Väliga töölepingu sõlminud – ta eitas seda ning valetas riigikogu ees. Kui Postimees lepingu olemasolu kolmapäeval avalikustas, lõppes see ministri tagasiastumisega sama päeva õhtul.

Kert Kingo koduerakonna EKRE juhid teatasid kolmapäeval, et valetamisega vahelejäänud poliitikule seda ei andestata. Samas jättis EKRE Kingo oma juhatusse edasi ning temast saab taas ka EKRE riigikogu fraktsiooni liige.

Kert Kingo väitis täna sotsiaalmeedias, et palkas Jakko Väli endale isiklikuks poliitiliseks nõunikuks, ilma et oleks temaga sel teemal rääkimiseks kordagi kohtunud. Ka EKRE aseesimees Martin Helme väitis kolmapäeval, et kuulis Jakko Väli saamisest Kingo nõunikuks alles tagantjärele. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles