Autoiste tuvastab juhi isiku

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Tulevikuautod võivad tuvastada rooli taha istunud isiku tema tagumiku parameetrite järgi, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Jaapani tööstustehnoloogia instituudi insenerid on loonud süsteemi, mis suudab tuvastada istet kasutava inimese tema tagumiku järgi. Selleks võtab süsteem isiku tagumikust täpsed mõõdud, arvestades ka istmiku kontuuride ning viisiga, kuidas inimene istudes istmele survet avaldab.

Süsteemi arendajate sõnul näitasid laborikatsed, et nende seade suudab inimesi ära tunda 98- protsendilise täpsusega.

Teadlasterühma juhi Shigeomi Koshimizu sõnul on nende eesmärk oma leiutis koostöös autotootjatega kahe kuni kolme aastaga sõidukites kasutatavaks ärandamisvastaseks seadmeks muuta.

Istme madalamat osa läbivad rõhuandurite read, mis mõõdavad istumisel tekkivat istme deformatsiooni skaalal 0-256. Kõik istmesse paigaldatud 360 andurit edastavad informatsiooni sülearvutile, mis kogunenud andmete põhjal kaardistab detailselt istmel istuva isiku.

Seadme loojad näevad oma leiutist kasuliku alternatiivina tavapärastele biomeetrilistele meetoditele, nagu silmaiirise skaneerimisele ja sõrmejäljelugejatele, mis nende sõnul tekitavad isiku tuvastamisel inimestes stressi. Lisaks sellele on leiutajate sõnul nende iste ka silmaiirise skannerist või sõrmejäljelugejast töökindlam.

Lisaks sõidukitele saaks uut süsteemi kasutada ka näiteks isiku tuvastamiseks kontorites tööarvutisse sisselogimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles