Eesti sidetehnika hakkab läbima julgeolekukontrolli (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Optilised kaablid.
Optilised kaablid. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS

Majandusministeerium (MKM) saatis kooskõlastusringile ministri määruse muutmise eelnõu, mille kohaselt peab sidevõrkude tehnoloogia enne kasutuselevõttu läbima julgeolekukontrolli.

Eelnõu kohaselt peab sideettevõtja kasutama sidevõrgu projekteerimisel, ehitamisel ja hooldamisel riist- ja tarkvara, mille kasutamine ei kujuta ohtu riigi julgeolekule.

Elutähtsat teenust osutav sideettevõtja esitab sidevõrgu riist- ja tarkvara tehnilised andmed enne kasutusele võtmist Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametile. TTJA küsib kooskõlastusprotsessi käigus omakorda arvamust julgeolekuasutustelt - kaitsepolitseilt ja välisluureametilt - ning Riigi Infosüsteemi Ametilt ning vajadusel ka küberjulgeoleku nõukogult.

«Tahame olla kindlad, et enne riist- ja tarkvara kasutuselevõtmist sidevõrgus tagatakse nende kooskõla ka riigi julgeoleku huvidega,» ütles verivärske IT-minister Kaimar Karu.

Määruse eesmärgiks on tagada olukord, kus Eesti IKT taristu on turvaline ja usaldusväärne nii meie endi kui ka NATO liitlaste silmis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles