Eesti sidetehnika hakkab läbima julgeolekukontrolli (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Optilised kaablid.
Optilised kaablid. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS

Majandusministeerium (MKM) saatis kooskõlastusringile ministri määruse muutmise eelnõu, mille kohaselt peab sidevõrkude tehnoloogia enne kasutuselevõttu läbima julgeolekukontrolli.

Eelnõu kohaselt peab sideettevõtja kasutama sidevõrgu projekteerimisel, ehitamisel ja hooldamisel riist- ja tarkvara, mille kasutamine ei kujuta ohtu riigi julgeolekule.

Elutähtsat teenust osutav sideettevõtja esitab sidevõrgu riist- ja tarkvara tehnilised andmed enne kasutusele võtmist Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametile. TTJA küsib kooskõlastusprotsessi käigus omakorda arvamust julgeolekuasutustelt - kaitsepolitseilt ja välisluureametilt - ning Riigi Infosüsteemi Ametilt ning vajadusel ka küberjulgeoleku nõukogult.

«Tahame olla kindlad, et enne riist- ja tarkvara kasutuselevõtmist sidevõrgus tagatakse nende kooskõla ka riigi julgeoleku huvidega,» ütles verivärske IT-minister Kaimar Karu.

Määruse eesmärgiks on tagada olukord, kus Eesti IKT taristu on turvaline ja usaldusväärne nii meie endi kui ka NATO liitlaste silmis.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles