Soome astus Rail Balticu rongilt maha (13)

Rait Piir
, reporter
Copy
Rail Balticu Ülemiste ühisterminali võidutöö
Rail Balticu Ülemiste ühisterminali võidutöö Foto: Zaha Hadid Architects ja OÜ Esplan

Soome teatas selle aasta veebruaris, et hakkab Rail Balticu osanikuks, kuid pärast kevadisi parlamendivalimisi otsustas uus valitsus selle tühistada. Soome meedia kirjutas, et valitsuse tellitud uuringu järgi pole Balti riigid projektile piisavalt pühendunud.

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitusnõunik Juha Parantainen, kes on Soome esindaja RB Raili juhatuses, on öelnud, et riik tahab esialgu keskenduda rahvuslikele projektidele. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) Rail Balticu projekti koordinaatori Kristjan Kaunissaare (pildil) sõnul pole aga Soome matnud maha plaani liituda RB ühisettevõttega, vaid on lihtsalt lükanud selle kaugemasse tulevikku.

Kaunissaare sõnul seisavad Soome uuel valitsusel ees väga kulukad riigisisesed raudteeprojektid, mis on paika pandud koalitsioonilepingus. «Soomel on plaanis ehitada Helsingi-Turu vaheline raudtee, mis viiks ühest linnast teise tunni ajaga, Helsingi/Vaanta-Tampere vaheline raudtee ning idasuunaline raudtee,» kommenteeris Kaunissaare.

«Kuna tegu on koalitsioonilepingust tulenevate prioriteetse suuremahuliste investeeringutega, siis otsustas valitsus, et praegu Soome RB ühisettevõttega ei liitu,» lisas Kaunissaare. «Pohjolan Rautatiet Oy vahendeid läheb hoopis vaja riigisiseste raudteeühenduste elluviimiseks.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles