Ettevaatust: libafirma pakub eestlastele krõbeda hinnaga domeene

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kuvatõmmis

Riigi Infosüsteemi Ametile (RIA) on viimase kahe päeva jooksul kirjutanud mitu ettevõtet, kes said ilmselgele pettusele viitava pakkumiskirja olematult firmalt nimega DNS Estonia.

Firma pakub e-kirjas krõbeda hinnaga domeeni ostmist, kuigi iga ettevõte saaks vaba domeeni ise odavamalt registreerida.

RIA CERT-EE osakonna juht Tõnu Tammer ütles, et e-kirjaga proovitakse jätta mulje, nagu keegi teine registreeriks ettevõtte nimele sarnast domeeni.

«Kui rääkida skeem lahti RIA näitel, siis oleks see järgmine: DNS Estonia nime kasutav ettevõte saadab kirja, kus teatab, et keegi taotleb www.ria.com domeeni. Kuna meie koduleht asub aadressil www.ria.ee, siis proovivad kirjade taga olevad inimesed oma teavituses jätta mulje, et keegi teine on registreerimas sarnase nimega domeene. Tegelikult ei ole www.ria.com domeen registreerimiseks vaba, kuid viidatud domeen võib olla ka vaba. Hind, mida väidetava .com domeeni registreerimise eest küsitakse, ületab ka turuhinda,» kirjeldas Tammer skeemi.

Ta lisas, et siiani ei ole ükski RIAt teavitanud e-kirja saaja DNS Estoniale maksnud.

«Eestis ei ole registreeritud ettevõtet, mis kannaks DNS Estonia nime või oleks sellega seotud. Samuti pole CERT-EE saanud ettevõttelt vastuseid nende tegevuse kohta. Kuna me ei tea DNS Estonia ja nende motiivide kohta mitte midagi, siis soovitame nende kirja lihtsalt kustutada,» ütles Tammer.

RIA esialgsel hinnangul üritab kirja saatja luua valearusaama, et keegi teine üritab registreerida konkreetse ettevõtte nimega .com või .eu domeeni. Kui ettevõte tahabki uut domeeni registreerida, siis leiab internetis usaldusväärseid teenusepakkujaid.

Info igasuguste õngitsus- ja libakirjade kohta tuleks saata cert@cert.ee. 

DNS Estonia ise väidab oma veebilehel, et on registreeritud aastal 2009 ning asub aadressil Tornimäe 5. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles