Huawei mobiilide tulevik Eestis on udune

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Mate 30 Pro on Huawei telefon, millel puuduvad USA sanktsioonide tõttu Google'i teenused ja seega ka paljud tuntud äpid
Mate 30 Pro on Huawei telefon, millel puuduvad USA sanktsioonide tõttu Google'i teenused ja seega ka paljud tuntud äpid Foto: Aivar Pau

Peamiselt koduturu arvelt maailma teiseks mobiilitootjaks tõusnud Huawei pole langetanud otsust, milline saab olema uute telefonide varustatus üldtuntud tark- ja riistvaraga.

«Praegu pole meil sellele küsimusele vastust,» kõlas Huawei Baltimaade pressiesindaja Justė Karpavičiūtė vastus Postimehe küsimusele, kas uued Huawei mobiilimudelit saavad olema varustatud alustarkvaraga Google Mobile Services (GMS).

USA kandis kevadel Huawei koostöökeeluga ettevõtete musta nimekirja ja selle tagajärjel ei tohi Huawei mobiilid sisaldada muu hulgas seda äärmisel olulist tarkvara, mis on eelduseks kõigile teistele Androidi mobiilide rakenduste kasutamisele.

Kuu aja eest andis Huawei välja oma uusima tippmobiili Mate 30 Pro, millel puudus GMS ja seetõttu ühtlasi ka sellised tuntud äpid nagu Facebook, Google Maps, YouTube ja paljud teised. Isegi Postimehe äppi ei saanud sellesse telefoni paigaldada. See oli ühtlasi esimene tipptelefon, mida Huawei Eesti turule ei toonud.

USA on küll mitu korda pikendanud sanktsioonide täismahus rakendamist, kuid oma mõju on see siiski Huawei uutele mobiilidele (ning loomulikult majanduslikku kahju ka koostööst loobuma pidanud USA ettevõtetele) niisiis avaldanud. Viimati anti taas pikendust sel nädalal.

«See otsus tähendab, et kõik jääb kõik nii nagu enne, st praegu ei saa me oma uutele seadmetele GMS-i paigaldada, kuid oleme tuleviku suhtes väga kindlad, töötades intensiivselt Huawei Mobile Services kallal,» ütles Karpavičiūtė.

Tema vastusest võib välja lugeda, et Huawei enam ei loodagi USA sanktsioonide kadumisele ning on asunud aktiivselt looma oma tarkvara ökosüsteemi, millele kõik maailma arendajad saavad hakata äppe looma.

Huawei senised mobiilid on varustatud kõigi Google'i teenustega ning saavad kõigi tarkvarade värskendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles