«Punane sekund»: kuidas Eesti keerulistes teeoludes ellu jääda (3)

Kanal 2
Copy

Kanal2 saatesarja «Punane sekund» seekordses osas analüüsib saatejuht Madis Kimmel koos ekspertidega Eestile omaseid keerulisi teeolusid kui ühte peamist raskete liiklusõnnetuste riskifaktorit.

Mis juhtub, kui tiheda liiklusega maanteel saavad kokku lumesahk ja rekkad? Mis juhtub, kui sõita talvisel teel samamoodi nagu suvel? Eesti talveilm on heitlik - «Punane sekund» aitab meelde tuletada, kuidas muutuvates oludes ohutult liigelda.

Saates saavad sõna AS Eesti Teed juhatuse esimees Andres Agukas, Maanteeameti strateegilise planeerimise osakonna juhataja Erik Ernits ja teeohoiudirektor Raido Randmaa, traagilisi liiklusõnnetusi analüüsib Politsei- ja Piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo. Rallipargi Autokooli juhataja Meeldis Kelderma abil testitakse erinevatel kiirustel kurvi läbimist äärmiselt märjal teel. 

Kui auto sõidab kiirusega 90 km/h, jääb ta märjal teel pidama 130 meetri peal, libedal teel aga 181 meetri peal. Kui auto kiirust vähendada 70 km/h, muutub peatumisteekond märksa lühemaks.

«Nagu oleks tühja rooli käes hoidnud»

Saatejuht Madis immel proovis Rallipargi Autokoolis ka omal käel järele, kuidas on erinevatel kiirustel läbida veekihiga kaetud teelõiku ja proovida seejuures rooli keerata. «Nagu oleks tühja rooli käes hoidnud,» kõlas ta esimene emotsioon, kui oli proovinud lõiku läbida kiirusega 50 km/h.

Märksa paremini allus auto talle kiirustel 40 ja 30 km/h.

«Hoog maha ja rooli väga palju keerata ei ole vaja. Kui keerad väga palju rooli peale, siis keerad rattad üldse risti. Rooliga tuleb väga delikaatselt ringi käia – mida vähem, seda parem,» andis autokooli juhataja Meeldis Kalderma nõu märjal teelõigul auto juhtimiseks.

Talverehvid on Eestis kohustuslikud 1. detsembrist 1. märtsini. Olulist operatiivinfot teeolude kohta saavad juhid vaadata aadressil www.tarktee.ee, kus näidatakse ka sahkade paiknemist.

Eesti teedevõrgu kogupikkus on 60 000 kilomeetrit, millest riigiteid on 17 000. Riigiteede heakorra eest vastutavad Maanteeameti koostööpartnerid.

Saade on Kanal2 eetris kolmapäeva õhtuti kell 20 ning on nii otse- kui järelvaadatav selle uudise vaates.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles