Närilised ja tuul näitasid e-riigile koha kätte (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Rotid närisid kuskil Harku ja Suurupi vahel kõige tavalisema fiiberoptilise andmesidekaabli mitmest kohast haljaks.
Rotid närisid kuskil Harku ja Suurupi vahel kõige tavalisema fiiberoptilise andmesidekaabli mitmest kohast haljaks. Foto: ria

Eesti on loonud oma elanikele edumeelsed e-riigi teenused ja näitab nende tasemega kukalt kogu maailmale, kuid sel kuul sai ilmseks, kui kergelt võib neid haavata vana hea loodus. E-riigi kokkukukutamiseks piisas paarist toiduotsingul rotist ja keskmisest tugevamalt puhunud tuulest.

Mis õigupoolest kolmapäeval juhtus? Juhtus see, et küberturvalisuse üksus CERT oli eelmisel päeval kella 20 ajal märganud riigi andmesideühendustes müstilisi katkestusi. Nii hakati 20. novembri hommikul kell 8 otsima kohta, kus võib viga olla: valguskaabli otstest lasti valgus sisse ja mõõdeti, kui kaugele see välja jõuab. Selgus, et Harku-Suurupi liinil mitte eriti kaugele.

«Kella kolmeks oli selge, millises sidekaevus olid närilised kaablit rikkunud,» kirjeldas riigi infosüsteemi ameti (RIA) riigivõrgu osakonna juht Kaido Plovits. «Otsisime võimalusi, kuidas olukord lahendada. Otsustasime, et hilisema suurema kahju vältimiseks on mõistlik kaabel kohe parandada. Kella 17 ajal alustasime kaabli parandamist ja saime suures osas valmis kella 21.30 paiku.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles