Huawei valmistub USA võime kohtusse kaebama

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Foto: AFP / Scanpix

Hiina telekomihiid Huawei valmistub kaebama kohtusse USA võime, kes keelasid möödunud nädalal ettevõttel pääseda ligi fondile, mis käsutab 8,5 miljardi dollari väärtuses USA föderaalseid teenuseid ja seadmeid.

USA Föderaalne kommunikatsioonikomisjon (FCC) nimetas eelmisel nädalal Huawei ja tema Hiina rivaali ZTE ohuks USA rahvuslikule julgeolekule ja blokeeris nad fondist. Samuti tehti ettepanek nõuda teistelt teenuseosutajatelt nende ettevõtete olemasolevate teenuste ja seadmete kasutamise tühistamist või asendamist.

Huawei plaanib USAs järgmisel nädalal algatada sellega seoses kohtuasja, teatas The Wall Street Journal, viidates tundmatutele allikatele.

Huawei pressiesindaja keeldus kommentaaridest, kuid ettevõte on kutsunud AFPd ja muud meediat järgmisel neljapäeval oma peakorterisse Shenzheni teadmata sisuga teadaande edastamiseks.

FCC esimees Ajit Pai ütles avalduses, et Huaweil ja ZTE-l on «tihedad sidemed Hiina kommunistliku valitsuse ja sõjaväeaparaadiga».

Eelmise nädala avalduses ütles Huawei, et FCC otsus põhines valikulisel teabel ja ekslikel eeldustel ning et fondile juurdepääsu blokeerimine mõjutab negatiivselt Ameerika tarbijaid.

Universaalteenuse fondi kasutatakse telekommunikatsiooniteenuste ja -seadmete subsideerimiseks peamiselt Ameerika Ühendriikide maapiirkondades.

President Donald Trump keelas mais Ameerika ettevõtteid Huaweiga äri ajamast, USA ametnikud süüdistavad ettevõtet Iraanile kehtestatud sanktsioonide rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles