Kaimar Karu: Venemaa huvi e-residentsuse vastu oli eeldatav (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Kaimar Karu.
Kaimar Karu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kahte suuremat riiklikku innovatsiooniprojekti e-residentsust ja startup-viisat troonivad klientidena enim Venemaa ja Ukraina kodanikud ning IT-minister Kaimar Karu hinnangul on see loomulik ja teretulnud.

Statistika näitab, et Ukraina e-residendid on loonud Eestis kõige enam ehk 873 ettevõtet, e-residentide hulgalt on ukrainlased näitajaga 3916 kolmandal kohal. Venemaa kodanikest e-residendid on loonud 752 ettevõtet ja see on edetabelis kolmas, venelastest e-residente on aga 4283 ja see on edetabelis lausa teisel kohal. Mõlemad riigid on ka startup-viisa kasutamise kolme edukama riigi seas.

«Venemaa puhul on kõrge koht eeldatav, sest tegemist on naaberriigiga, kus on pikka aega olnud mõlemapoolne ettevõtlus- ja majandushuvi. Ukraina suunal on samuti käimas aktiivne ettevõtlus- ja poliitiline koostöö, seega numbrid on samuti eeldatavad,» selgitas ja väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu.

Ministri sõnul on mõlemal juhul Eesti vaates seal ettevõtjad, kes soovivad tegutseda läbipaistvates tingimustes ja kelle väärtused on sarnased.

«Reeglid ja kontrollid kehtivad kõigile ühtmoodi ning meil pole põhjust arvata, et ühegi riigi e-resident või startup-viisa saanud inimene on kuidagi parem või halvem kui mõne teise riigi oma,» märkis Karu.

Tema sõnul on projektide huvi arendada ettevõtlust ning teha koostööd. «Häid ideid ja häid inimesi tuleb tõepoolest tervest maailmast, sealhulgas Venemaalt ja Ukrainast, ja meie oleme rõõmsad iga inimese üle, kes siin äri asub ajama, sõltumata tema päritoluriigist – eeldusel, et kõik nõudmised on täidetud ning kontrollid läbitud,» ütles minister.

E-residentsuse projekt käivitati viis aastat tagasi ning see pakub mitteresidentidest kolmandate riikide kodanikele võimaluse kasutada osa Eesti riiklikke e-teenuseid. Enam kui pooltel 62 000 e-residendiks saanutest on e-teenustesse sisenemiseks vajalikud sertifikaadid aja jooksul aegunud või tühistatud. 

Kõik Eesti seadused ja pangandusreeglid kehtivad e-residentidele täpselt samamoodi nagu igale teisele välismaa kodanikule. Eesti pangad e-residentidele kontode avamisel mingeid eeliseid ei tee, kuna peavad nende üle teostatavat riiklikku taustakontrolli ebapiisavaks ja pinnapealseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles