Täna «Punases sekundis»: mis vanuses oleks aeg autost loobuda?

Kanal 2
Copy

Kanal 2 saatesarja «Punane sekund» tänases 14. osas uurib saatejuht Madis Kimmel, kui vanalt oleks mõistlik autost loobuda, et mitte saada ohtlikuks iseendale ja teistele.

Umbes 12 protsenti kõigist meie autojuhtidest on vanemad kui 65 aastat. Kui arvestada aga rahvastiku vananemist, siis siin umbes kümne aasta pärast on see näitaja 25 protsenti.

Liiklusõpetaja Verno Õige sõnul on aastaks 2025 suurenenud eelkõige eakate naisjuhtide osakaal – nende osakaal kasvab selleks ajaks võrreldes praegusega kolm korda, samas kui eakate meesjuhtide oma kaks korda.

Maanteeamet on juba aastal 2013 koos omavalitsustega alustanud spetsiaalset programmi «Väärikas mootorsõidukijuht», et eakad saaksid kontrollida oma teadmisi ja sõiduvõimekust. Mõnel programmis osalejal on load olemas juba 50-60 aastat ja seega suurepärane juhtimiskogemus.

Paraku vanuse kasvades kaugele nägemine, nägemise kontrastsus, tähelepanuvõime ja reageerimisvõime halvenevad. Seega tuleks hoida vananedes järjest suuremat pikivahet ja ei tasu karta seda, et ei minda kaasa liiklusvooluga.

Põhjalikku nägemiskontrolli tuleks teha aga kord aastas, kuna vananedes kasvab silmahaiguste oht. 

Saade on nii otse- kui järelvaadatav selle uudise vaates. Kanal 2 eetris on see kolmapäeviti kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles