Eesti e-sportlase unikaalne teekond maailma esikümne mängijaks

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Robin "ropz" Kool.
Robin "ropz" Kool. Foto: HLTV.org

Eestlasest e-sportlane Robin «ropz» Kool jõudis karjääris uue tasemeni – teda hinnatakse maailma paremuselt kümnendaks CS:GO mängijaks.

20-aastase Kooli teekond CS:GO tippmängijaks on olnud pigem erandlik. Reeglina on mängijad tippu jõudnud ühe ja sama mudeli järgi, kerkides esmalt meeskonnaga esile riigi- või regioonisiseselt. Sealjuures määras mängija taseme tihti ära see, kui palju vastavas regioonis teisi heal tasemel e-sportlasi mängis.

Sellise valemi järgi oleks Koolil raske olnud jõuda punkti, kus ta täna asub. Eestis pole lihtsalt sellist CS:GO tiimi, kes suudaks end suurtele lavalaudadele mängida. Kool sai sellest aru 16-aastaselt pärast seda, kui oli eestlastest koosneva meeskonnaga OnlineBOTS mõnel baltikumi LANil mänginud.

Ometi on Kool jõudnud maailma absoluutsesse paremikku. Seda tänu FACEIT’ile ehk platvormile, mis võimaldab CS:GO’d mängida oma ala parimatega. Pärast kahte aastat mängimist jõudis Kool 2016. aastal platvormi kõige kõrgemale tasemele (FACEIT Pro League ehk FPL), mis tähendas, et ta sai mõõtu võtta e-sportlastega, kes on arvutimänguga teeninud sadu tuhandeid eurosid.  

Süüdistati petmises

Kool võitis juba oma esimesel kuul FPLi ning teenis palju tähelepanu. Paraku ka negatiivset, sest nii mõnegi profimängija jaoks polnud loogiline, et tundmatu poiss Jõgevalt suudab neile tuule alla teha. Mõni proff süüdistas teda petmises. Üks neist oli toona CS:GO üks paremaid e-sportlasi, rootslane Jesper «JW» Wecksell.

Kool üritas küll mänge internetti striimida, kuid nime sai ta alusetutest süüdistusest puhtaks alles 2017. aasta märtsis, kui ta LANil oma nägu näitas ja oskusi teiste silme ees tõestas. Kõigest mõni kuu hiljem allkirjastas ta Saksamaa tiimi Mousesportsiga karjääri esimese profilepingu.

«Minu lugu on väga unikaalne. Olen näide, et ka niimoodi on võimalik läbi murda. Petmissüüdistused olid toona suur probleem, kuid see ei tulnud mulle üllatusena. Olin tundmatu mängija, kes oli tegemas suurt läbimurret. Vaimselt oli see raske periood. Kui mõni juhuslik mängija sind süüdistab, siis neelad selle alla, aga kui seda teeb profimängija, siis ei ole see kellelegi kasulik. Lõpuks on kõik profimängijad üksteisele kolleegid. Olen näinud seda juhtumas ka teistes mängudes ning loodan, et mitte keegi ei pea midagi sellist läbi elama,» sõnas Kool HLTV vahendusel.

«Ma suutsin end tõestada ning usun, et minu näide muutis ka teisi avatumaks faktile, et superstaarid  võivad sündida üleöö. See annab kindlasti lootust noortele mängijatele, kellel on tohutult talenti. Vanasti tuli endale nime teha ühest tiimist teise liikudes, kuid nüüd oleme kollektiivselt loonud võimaluse tõusta esile ka teisel viisil, peamiselt läbi FPLi. Praeguseks on juba teisigi mängijaid, kes on FPList sirgunud ning karjääris suure hüppe teinud,» jätkas Kool.

2018. aastal nimetati Kool CS:GO maailma paremuselt 19. mängijaks. See oli märk, et eestlasest on sirgunud eliitmängija. Samas tunnistas Kool, et 2018. aasta jooksis ta teatud mõttes lati alt läbi. «Tunnen, et ma ei andnud 2018. aastal endast kõike. Me muutusime nii tiimina kui ka individuaalselt mugavaks. Me ei mänginud CS:GOd enam nii palju,» rääkis Kool.

Foto: Twitter/ESL

Koosseis kasvas lahku

2019. aasta esimene turniir oli Mousesportsi koosseisule viimaseks võimaluseks end tõestada. Europe Minori turniiril jäädi aga alagruppi püsima, mis tähendas vaid ühte – meeskond lagunes. «Kui me oleksime alagrupist edasi saanud, oleks meil rohkem aega olnud. Pärast alagruppi püsima jäämist said kõik aru, et selle meeskonnaga on kõik läbi.»

Kool seisis silmitsi tähtsa otsusega: kas otsida endale uus meeskond või proovida senine korda teha. Ta otsustas koos meeskonna snaipri Chris «chrisJ» de Jongiga jääda, teiste mängijatega lõpetas Mousesports lepingu.

«Meie koosseis kasvas lahku. Me vajasime uut algust, motivatsiooni ja nälga. Minu jaoks oli olukord keeruline. Pidin esimest korda ise otsuse tegema. Varem olin oma meeskonnakaaslasi usaldanud ning kõik oli ka sujunud. Teise tiimi minek ei tulnud kõne alla, sest ma ei oleks kehtiva lepingu tõttu saanud nii pea võistelda. Seega oli ainus otsus jääda. Ütlesin endale, et kes iganes meeskonnaga liitub, annan endast parima,» lausu Kool.

Eestlane pidas oma sõna. 2019. aasta märtsis postitas Kool Twitterisse: «Mängisin kahe nädala jooksul 136,9 tundi. Tunne on hea. Ma pole nii palju mänginud viimase kahe aasta jooksul.»

Uue koosseisuga Mousesportsil kulus aega, et kokkumäng paika saada. «Survet me nii palju ei tundnudki, sest suures plaanis liikusime kogu aeg edasi. Muidugi oli frustreeriv alagruppidest mitte edasi pääseda, kuid see kõik tähendas kogemusi. Lõpuks oli ainult aja küsimus, mil meeskonnas asjad paika loksuvad.»

Nii oligi. Hooaja viimasest neljast turniirist võitis Mousesports kolm, sealhulgas EPL S10 Finalsi, kus Kool nimetati kõige väärtuslikumaks mängijaks (MVP). Viiel turniiril nimetati Kool veel äärmiselt väärtuslikuks mängijaks (EVP).

Kooli roll oma tiimis on hiilida vaenlase tagalasse, koguda sealt informatsiooni ning teha vastaste elu raskeks. «Ma naudin oma rolli väga. Mulle meeldib CSi mängida õigel viisil. Ma proovin kogu aeg teha parimaid otsuseid. Ma arvan, et olen oma rollis kerkinud üheks maailma paremaks. Kus on minu lagi? Ma ei tea. Kasvasin 2019. aastal nii mängusiseselt kui ka väliselt. Mulle tundub, et minu lagi kasvab ka tulevikus,» sõnas Kool.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles