Eesti aastamaks CERNis saab olema üle miljoni euro

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN).
Euroopa Tuumauuringute Keskus (CERN). Foto: CERN

Valitsus kiidab lähiajal heaks Eesti saamise Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni CERNi assotsieerunud liikmeks ja peab seejuures arvestama ligi miljoni euro suuruse aastamaksuga.

Kui täisliikmena oleks Eesti aastane liikmemaks 1 509 850 Šveitsi franki, assotsieerunud liikme liikmemaks ei tohi olla väiksem kui 25 protsenti täisliikme liikmemaksust, kuid peab olema seejuures vähemalt miljon Šveitsi franki aastas. Frangi ja euro kurss on enam-vähem üks-ühele.

Eesti jaoks on liitumine organisatsiooniga oluline muuhulgas seetõttu, et see võimaldab osaleda CERNi hangetel. Pärast 2–5 aastast assotsieerunud liikmeks oleku perioodi saab Eesti CERNi täisliikmeks. Assotsiatsiooniperioodil ei tohi tagasisaadav summa ületada liikmemaksu ning hääleõigust nõukogus ei ole. Eestil tekib assotsieerunud liikmeks saades õigus osaleda CERNi teadusprogrammis ning koolitus- ja haridusprogrammides.

CERN asutati 1. juulil 1953 ja selle eesmärk on tagada Euroopa riikide koostöö puht- ja fundamentaalteaduslike tuumauuringute ning nendega sisuliselt seotud uuringute vallas. CERN asub Genfis.

Valitsus otsustas juba 2018. aasta 8. veebruari kabinetinõupidamisel kinnitada Eesti soovi saada CERNi täisliikmeks ning sama aasta 5. septembril esitas Eesti ametliku liitumistaotluse.

Eesti valitsus otsustab CERNiga liitumise lepingu ratifitseerimise lähinädalatel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles