Maailma esimene: Eesti loob diginomaadi viisa (1)

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Mart Helme
Mart Helme Foto: Tairo Lutter

Valitsus toetas tänasel istungil välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tahetakse luua diginomaadi viisa.

See võimaldaks Eestis viisa alusel töötada inimesel, kelle töö ei sõltu sellest, kus ta parasjagu asub. Eesti on üks esimesi riike maailmas, mis võimaldab diginomaadile kaugtöö eesmärgil viisa taotlemist.

Diginomaadiks nimetatakse inimest, kes töötab veebipõhiselt, samal ajal eri riikides reisides, näiteks ITs, finantsvaldkonnas või turunduses. «Diginomaadid toovad riigile olulist lisandväärtust, kuna tarbivad kaupu ja teenuseid ning avaldavad seekaudu positiivset mõju kohalikule ettevõtlusele,» märkis siseminister Mart Helme.

Ministri sõnul on Eesti rahvusvahelises mastaabis diginomaadidele atraktiivne sihtriik, kuid praegune töörände regulatsioon diginomaadidega ei arvesta. «Eestisse tööle tulemiseks peab neil olema Eesti tööandja ning seetõttu tulevad diginomaadid tihti Eestisse turistiviisaga, kuigi soovivad siin ka kaugtööd teha,» märkis Helme. «Kuna diginomaadid ei mahu klassikalise töötamise reeglite alla, takistab Eesti tööandja nõue nende Eestisse tulekut ja eesmärgipärase viibimisaluse valimist Eestis.»

Helme tõi välja, et regulatsioon arvestab ka väärkasutusriskide vähendamisega.

«Diginomaad saab Eestisse kaugtöö tegemiseks tulla üksnes vahendaja kaudu, kes tema siinviibimise eest ka vastutab. Seejuures rakenduvad diginomaadile viisa andmise üldised tingimused, muu hulgas peab tal Eestis viibimiseks olema piisavalt raha,» märkis minister.

Minister lisas, et kuigi olemuslikult on tegemist turismi ühe vormiga, pole tegemist klassikalise turismiga, vaid oma ettevõtte kasuks töötamisega välisriigis.

Diginomaadi viisa võib olla nii lühi- kui ka pikaajaline. Selle taotlemisel rakenduvad viisa andmise üldised tingimused.

Välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõuga sätestatakse lisaks veel kutsuja kohustused tööandjale, kes registreerib välismaalase lühiajalise töötamise, ning korrastatakse pikaajalise viisa taotlemist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles