Tähelepanu! RIA soovitab Internet Exploreri kasutamist ajutiselt vältida

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Internet Explorer
Internet Explorer Foto: TAMARA SHOPSIN/NYT

Küberkurjategijad kasutavad ära üht detsembri keskel avaldatud kriitilist turvanõrkust, mis võimaldab Internet Exploreri internetibrauseri kasutajate arvutisse pahavara saata, hoiatab Riigi Infosüsteemi Amet (RIA).

Kuna tavakasutajatele turvapaika hetkel olemas ei ole, soovitab RIA kuni uute turvapaikade saabumiseni Internet Exploreri kasutamist ajutiselt vältida.

Kurjategijad saavad turvanõrkust ära kasutada, lisades mõnele internetileheküljele teatud pahatahtliku koodi. Kui Internet Exploreri kasutaja seda lehekülge külastab, paigaldatakse arvutisse kasutaja teadmata pahavara, mis võib tema järel nuhkima hakata või näiteks tema faile krüpteerida.

Microsoft ei ole turvanõrkusele veel jõudnud parandust valmis teha ning tõenäoliselt saabub see alles veebruari keskel – Microsoftil on tavaks teha uuendusi iga kuu teisel teisipäeval.

«Me kõik teame tõenäoliselt kedagi, kes veel vanast harjumusest Internet Explorerit kasutab – nüüd oleks hea ka neid selle turvanõrkuse eest hoiatada,» ütles RIA küberintsidentide käsitlemise osakonna CERT-EE juht Tõnu Tammer. «Ükski brauser ei ole lõpuni teistest parem, kuid praegu tuleb ohtu tõsiselt suhtuda.»

Ohu vältimiseks soovitab RIA kasutada teisi brausereid. Näiteks on Microsoft oma operatsioonisüsteemidega viimastel aastatel kaasa pannud brauseri nimega Edge, mida see turvanõrkus ei puuduta. Samuti tuleb meeles pidada, et Windows 7 operatsioonisüsteemile Microsoft enam turvauuendusi ei paku ja selle versiooni kasutajad peaksid kindlasti uuendama oma operatsioonisüsteemi Windows 10 peale.

Internet Explorer on kõigi Microsoft Windowsi operatsioonisüsteemidega kaasa tulnud internetibrauser, mis on kasutajate hulgas populaarsuselt kolmas: sellega käib internetis rohkem kui 7 protsenti kõigist kasutajatest üle maailma. Kõige populaarsem on jätkuvalt Google Chrome 67 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles