Jaapani autotootjad kutsuvad ohutuse kaalutlustel tagasi miljoneid masinaid

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Turvapatjade töökindluse mured pole Jaapani autotootjate jaoks viimastel aastatel kahjuks miskit uut.
Turvapatjade töökindluse mured pole Jaapani autotootjate jaoks viimastel aastatel kahjuks miskit uut. Foto: Shuji Kajiyama/AP/Scanpix

Jaapani kaks suurimat autotootjat Toyota ja Honda kutsuvad tagasi üle kuue miljoni masina seoses kahtlustega turvapatjade töökindluse suhtes.

Toyota kutsub Põhja- ja Lõuna-Ameerikas tagasi kokku 3,4 miljonit masinat (nendest 2,9 USAs) ja Honda 2,7 miljonit (2,4 USAs). Tagasikutsumised ei ole omavahel seotud, kuid mõlemad firmad tegutsevad seoses potentsiaalselt mitteavanevate õhkpatjadega. Toyota kutsub tagasi masinaid Corolla, Corolla Matrixi, Avaloni ja Avalon HV seeriatest, mis on toodetud aastatel 2010–2019, ning Honda kahtustab tõrkeid aastatel 1996–2003 toodetud emafirma ja ka tütarfirma Acura masinatel. 

Toyota autode tagasikutsumise põhjus on eeldatav viga elektroonilises juhtseades (electronic control unit), mis võib põhjustada õhkpatjade mitteavanemise õnnetuse korral. 

Honda ja Acura masinate puhul kahtlustab autotootja vigaseid inflaatoreid, mis võivad põhjustada õhkpatjade purunemise õnnetusolukorras. Honda ütles pressiteate vahendusel, et nende hinnangul on turvapatjade ebakorrektse avanemise risk nende masinates väga madal. Sellele vaatamata ei julge autotootja garanteerida 100% töökindlust tagasikutsutud masinate kõigi osade puhul ja seetõttu nad tagasikutsumise ka algatasid.

Mõlemad firmad lubasid tagasikutsutavate masinate omanikke teavitada meilitsi ning parandada vead tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles