Suurbritannia lubab Huawei 5G-võrkudesse – aga ainult natuke

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Huawei.
Huawei. Foto: Andre M. Chang/Zumapress.com

Suurbritannia valitsus langetas USA survele vaatamata täna otsuse lubada Hiina ettevõttel Huawei osaleda oma tehnikaga 5G-võrkude arenduses, kuid siiski piiratud ulatuses.

Valitsuse otsus ei sisalda Huawei nime, kuid selles märgitakse, et kõrge riskiga pakkujatel keelatakse tarnida oma tehnikat 5G-tuumikvõrkudesse ning raadiovõrkudes tohib tema tehnikat kasutada vaid 35 protsendi ulatuses. Täielikult on Huawei tehnika keelatud aladel, kus asuvad sõjaväebaasid ja tuumaobjektid, kirjutab Mobile World Live

Huawei asepresident Victor Zhan märkis, et Suurbritannia otsus tagab riigi ettevõtetele ja tarbijatele ligipääsu «maailma juhtivale tehnoloogiale ning majanduse jätkuva konkurentsivõime».

«Asjaolu, et saame jätkata koostööd oma partneritega 5G-võrkude arendamisel, sisendab eelkõige kindlustunnet. Ühendkuningriigi valitsuse tõenduspõhise ja tehnoloogiliselt argumenteeritud otsuse tulemuseks on arenenum, turvalisem ja kulutõhusam telekommunikatsiooni infrastruktuur, mis vastab tuleviku ülesannetele. Juurdepääsuga parimale tehnoloogiale kindlustab Suurbritannia oma majanduse konkurentsivõime ka tulevikus,» ütles Zhang.

Suurbritannia peaminister on seisnud silmitsi USA ja mõnede konservatiividest parlamendiliikmete survega Hiina tehnoloogiahiiglase blokeerimiseks riikliku julgeoleku huvides. Trumpi administratsiooni ametnik on juba teda andnud, et USA on otsuses pettunud.

Eesti IT-minister Kaimar Karu on ette valmistamas valitsuse määrust, mis kohustab sidettevõtjaid oma tehnikat kooskõlastama julgeolekuasutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles