Euroopa Komisjon tegi Huaweil tuju heaks

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Huawei.
Huawei. Foto: Andre M. Chang/Zumapress.com

Euroopa Komisjon esitas täna liikmesriikidele kõigest soovitusliku iseloomuga tööriistakasti 5G-sidetehnoloogia turvalisuse tagamiseks ega välistanud seal konkreetselt ühegi riigi ühtegi ettevõtet. Hiina gigant Huawei avaldas selle üle heameelt.

Euroopa Liidu mittesiduvad soovitused kutsuvad liikmesriike seoses 5G kasutuselevõtuga üles tugevdama turvanõudeid, hindama tarnijatega seotud riske, piirama kõrge riskiga tarnijaid, avalikustama kriitilisteks peetavate tuumikvõrgu tehnoloogia välistamise alused, looma tarnijate kontrollimiseks õigusliku raamistiku ja tagama, et telekomid annaksid üksikasjalikke andmeid 5G-seadmete hankimise kohta.

Paljude ekspertide hinnangul on Euroopa Komisjon oma soovituste ja nõuetega lootusetult hiljaks jäänud, kuna paljudes riikides on 5G-võrgud juba püsti. Liiatigi ei kohusta esitatud tööriistakast liikmesriike millekski – see on tegelikult nende endi koostatud.

Huawei tõttas Euroopa otsust välkkiirelt heaks kiitma.

«Huawei tervitab otsust, mis võimaldab Huaweil jätkata osalemist Euroopas 5G juurutamiseks. See erapooletu ja faktidel põhinev lähenemine 5G-turvalisusele võimaldab Euroopal omada turvalisemat ja kiiremat 5G-võrku» ütles  Huawei esindaja ELi institutsioonide juures Abraham Liu. 

Huawei teatas ka, et on Euroopas kohal olnud juba peaaegu 20 aastat ja tema turvalisus on tõestatud. «Jätkame koostööd Euroopa valitsuste ja ettevõtetega ühiste standardite väljatöötamiseks, et tugevdada võrgu turvalisust ja usaldusväärsust,» rääkis Liu.

Hiinale on ette heidetud seda, et riik võttis aastal 2017 vastu seaduse, mis kohustab telekome jagama julgeolekuasutustega infot.

Euroopa Komisjon ise teatas, et täna välja käidud paketis «käsitletakse kõiki riske, mis tehti kindlaks kogu ELi hõlmanud koordineeritud hindamise käigus, sealhulgas riske, mis ei ole seotud tehniliste teguritega».

Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager tõdes komisjoni tänasel pressikonverentsil, et «Hiina ei ole enam arenguriik vaid meie partnerriik väga paljudes küsimustes». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles