Autovaraste jõuk väisas Eestit: öösel varastati kaks Lexust ja üritati ärandada Audit (4)

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Lexus NX300H
Lexus NX300H Foto: CarsGuide

Täna öösel varastati Harjumaal ja Tallinnas kaks Lexust, Kakumäel üritati ärandada ka Audit. Üks varas ja auto tabati Lätis. 

Autod ärandati Tallinnast Kristiine linnaosast ja Harjumaalt Järvekülast. Mõlemad vargused pandi toime autovõtme signaali võimendamise seadme abil.

Üks Postimehe lugeja andis täiendavalt teada, et ööl vastu tänast kell 3.15 üritati Kakumäel Kiini tänaval ärandada ka tema Audit. «Jäi õnneks vaid katseks. Ühel mehel on seljakotis signaalivõimendi, mida liigutatakse akende-uste juures ja teine inimkogu toimetas auto juures,» rääkis ta.

Varahommikul alustas politsei koos Läti ja Leedu politseiga seoses Lexuste vargusega suuroperatsiooni. Sõidukid ületasid Eesti piiri ning üks varastatud Lexus koos saateautoga õnnestus Läti politseinikel täna lõunal tabada. Kinni peeti kolm meest.

«Teise autovarga tabamiseks politseioperatsioon jätkub,» kirjeldas politsei raskete kuritegude talituse juht Hannes Kelt.

«Autovargad liiguvad ringi hilisõhtul ja öösiti. Kui märkate enda kodukohas aeglaselt liikuvaid võõraid sõidukeid ning hoovides, majade ja sõidukite läheduses kahtlast tegevust, palume sellest kohe politseid teavitada. Kogukonna turvalisuse loomisel on seal elavatel inimestel väga suur roll,» sõnas Kelt.

Kelt märkis, et võtmevaba käivitussüsteemiga autod on varastele ahvatlevamad. Võtme turvaliseks hoiustamiseks on mitu viisi. Kõige lihtsam on hoida auto võtit kohas, mis ei ole vargale kergesti ligipääsetav. Samuti on kaubandusvõrgus saadaval võtmete jaoks spetsiaalsed kotid ja metallkarbid, mis raskendavad võtme signaali võimendamist,» lisas Kelt.

Kindlustusseltsi PZU hinnangul on pealinna mitmetes linnaosades elanikud märganud viimastel nädalatel kahtlast liikumist ning tõenäoliselt sellega ka varguseid ära hoidnud.

«Ainuüksi jaanuaris on meie Läti sõsarettevõte Balta teatanud koguni kümnest autovargusest – varaste saagiks on läinud kolm BMW X5 maasturit ja üks 5-seeria sedaan, kaks Audi A4 universaali, kaks Subaru Legacyt ning Mercedese ja Peugeot minibussid,» rääkis PZU Kindlustuse sõidukikahjude grupi juhi Jaanus Tanne.

Tema sõnul on autovargused Eestis küllaltki harv nähtus, aga see-eest tulevad nad sageli lainetena.

«Tõepoolest saab meil varastatud sõidukeid aastas üles lugeda kahe käe sõrmedel, kuid enamasti toimuvad need lainetena, mistõttu saab neid seostada organiseeritud kuritegevusega. Enamasti toimuvad vargused Tallinna, Tartu ja Pärnu ümber asuvates elamurajoonides, kus öösel on vaikuses ja pimeduses varastel mugav askeldada,» ütles Tanne.

Kuna autod liigutatakse pea alati Lätti või Leetu, siis eriti ettevaatlik tasub olla neil, kes elavad Riiga suunduva Tallinn-Pärnu-Ikla maantee läheduses.

Pea kõigil juhtudel on varaste saagiks langenud võtmevaba käivitussüsteemiga autod, mille varastamiseks on kurjategijad võimendanud võtme signaali.

Autovarguste vastu võitlemisega tegeleva Farakaitse OÜ esindaja Aron-Antti Vaino ütles juhtumeid kommenteerides, et autovargust saab ära hoida, tehes varaste elu võimalikult keeruliseks. 

«Üks võimalus on auto parkida kinnisesse aeda, sest läbi aia enamasti ei sõideta. Teine võimalus on kasutada Faraday võtmekotti, mis takistab auto suhtluse puldiga. Tänu sellele ei ole võimalik võtmesignaali pikendada ning autot on sedaviisi võimatu varastada. Aia puhul on oluline, et see oleks lukustatav. Faraday koti puhul tuleb jälgida, et toode vastaks turvanõuetele ja omaks ametlikku turvasertifikaati,» rääkis Vaino.

Eelmisel aastal registreeriti politseis 275 sõiduki varguse ja omavolilise kasutamise juhtumit, 2018. aastal oli selliseid juhtumeid 272 ja aasta varem 317.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles