Maailma riigid leppisid kokku digimaksu kehtestamises

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
USA tehnoloogiaettevõtted satuvad digimaksu alla.
USA tehnoloogiaettevõtted satuvad digimaksu alla. Foto: LOIC VENANCE / AFP

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) kaasava formaadi raames leppisid 137 riiki neljapäeval Pariisis kokku, et aasta lõpuks jõutakse digitaliseeruva majanduse maksustamisel üleilmse lahenduseni.

Selleks töötatakse välja reeglid, kuidas maksustada hargmaiste ettevõtete füüsilise kohaloluta teenitud kasumist õiglane osa tururiigis ja tagada mitmes riigis tegutsevate ettevõtete minimaalne maksustamine.

Jutt käib peamiselt USA tehnoloogiahiidudest Facebook, Google, Twitter, Microsoft ja Amazon. 

«Detaile on veel vaja otsustada ja tööd on palju, kuid üldjoontes vastab lähteülesanne meie ootustele, kuigi lahenduseni on veel tükk maad minna,» ütles kohtumisel Eestit esindanud asekantsler Dmitri Jegorov.

Kava kohaselt hakkavad ettevõtted maksma kasumimaksu osaliselt ka seal, kus nad füüsiliselt ei viibi, kuid kus asuvad nende kliendid.

Jegorov lisas, et ülemaailmse miinimummaksuga soovitakse piirata sellist riikidevahelist maksukonkurentsi, mida kasutavad ära suured hargmaised ettevõtted, kellel on võimalus oma tulu liigutada väiksema maksukoormusega riikidesse.

«Selle juures on Eestile oluline, et see ei puudutaks ettevõtteid, kes ei ole mingil moel seotud maksudest kõrvalehoidumisega ega agressiivse maksuplaneerimisega,» ütles ta.

Minimaalse maksustamise osas lähtub Eesti seisukohast, et riikidel peab säilima võimalus teostada konkurentsivõimelist maksupoliitikat, mis arvestaks nende majanduse, konkurentsipositsiooni, geograafilise asukoha ja teiste eripäradega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles