Soomlaste teadusuuring: Merecedeseid ei juhi vaid s..apead

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Mercedes-Benzi logo. Pilt on illustratiivne.
Mercedes-Benzi logo. Pilt on illustratiivne. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS

Soomes viidi läbi teadusuuring, mille kohaselt eelistavad enesekesksed, valdavalt meessoost liiklusjobud ja liikluseeskirjade rikkujad kallimaid autosid, kuid luksusmasinate rooli võivad sattuda ka lihtsalt endast lugu pidavad kohusetruud inimesed.

Helsingi ülikooli teadlased kirjutavad oma töös, et vastused olid ühemõttelised: enesekesksed, kangekaelsed, mitteempaatilised, eriarvamustega ja vaielda armastavad mehed omavad palju suurema tõenäosusega selliseid autosid nagu Audi, BMW või Mercedes.

Sotsiaalpsühholoogiaprofessor Jan-Erik Lönnqvist ütles, et on ammu märganud, et kiirete Saksa autodega sõitvad inimesed olid suure tõenäosusega need, kes eiravad punast tuld, ei anna jalakäijatele teed ja sõidavad üldiselt liiga kiiresti.

Helsingi ülikooli Rootsi sotsiaalteadlased küsisid 1892 Soome autoomanikult nende autode, tarbimisharjumuste, vara ja isiksuseomaduste kohta. Seejärel analüüsisid nad vastuseid, kasutades isiksuse viiefaktorilist mudelit. Nii saadigi vastus küsimusele, miks sõidavad kallite autode omanikud nagu s…pead.

Kõrgklassi autosid eelistasid Lönnqvisti sõnul ka need, kes näevad end sageli ülemusena ja soovivad seda teistele näidata.

Kuid teadlased leidsid ka, et kohusetundlikud tarbijad, keda peetakse austusväärseks, ambitsioonikaks, usaldusväärseks ja korraarmastajaks, eelistasid samuti kõrgklassi autosid. Tõenäoliselt seetõttu, et sellised inimesed peavad oluliseks kvaliteeti ja saadavad teistele sõnumi, et on ise usaldusväärsed.

Soomlased avaldasid teadustöö tulemused pealkirjaga «Mercedeseid juhivad mitte ainult s...apead» väljaandes Journal of International Psychology.

Allikas: Autoblog

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles