Koroonaviirus ähvardab maailma suurimat mobiilimessi kaosega

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
MWC peasissepääs
MWC peasissepääs Foto: Aivar Pau

Koroonaviirus ähvardab kaose ja anarhiaga kolme nädala pärast Barcelonas algavat maailma suurimat tehnikasündmust Mobile World Congress (MWC), kus valdav osa eksponentidest ja külastajatest on üht või teistmoodi seotud Hiinaga.

Mitmed Hiina ja selle lähiriikide tehnoloogiagigandid – näiteks LG ja ZTE - on juba teatanud, et jätavad sel aastal näitusele üldse tulemata või piiravad oma osalust märgatavalt ja jätavad ära uute toodete esitlused.

Kõik Hiina tehnoloogiaettevõtted toovad oma töötajad aga juba vähemalt kaks nädalat enne suursündmust Hiinast Euroopasse ja jätavad nad siia karantiini ja jälgimisele. Ametlikult kinnitanud on sellist kahenädalast karantiini nii ZTE kui Huawei.  

Kuna Barcelonas kerkivad hotellide hinnad näituse ajaks müstilistesse kõrgustesse – räägitakse koguni 2000-eurosest ööbimishinnast -, siis saavad need karantiinilaagrid olema suure tõenäosusega selle lähipiirkonnas.

Kui palju neid laagreid saab olema? MWC-le oodatakse sel aastal ligikaudu 100 000 külastajat ja osalejat. Ettevõtteid on näitusel väljas 1200 ringis. Samas tuleb arvestada asjaoluga, et suurtel tegijatel - nii ZTEl kui näiteks Huaweil - on olemas Euroopas püsivalt palgal tohutu kogus töötajaid.

Huawei teenistuses on Euroopas näiteks 12 000 inimest ja suure tõenäosusega saadetakse Barcelonasse just need töötajaid ja Hiinast tuuakse kohale vaid hädavajalikud lisajõud. Aga väga palju saab Hiina ühisstendidel väljas olema väiksemaid tegijaid ja selliseid ettevõtteid on tulemas tõesti kümneid ja sadu.

Maailmanäitust korraldav konsortsium GSMA tegi eile ka pressiavalduse, kus märkis, et senine koroonaviiruse mõju sündmusele on siiski minimaalne ja 24.-27. veebruarile planeeritud näitus toimub plaanipäraselt.

Barcelona abilinnapea Jaume Collboni sõnul toimub näituse ajal pidev tegevuste koordineerimine tervishoiuasutustega.

Lisaks on kuupäevadel 12-29 püsti pandud ööpäevaringne infotelefon +34 900 77 2020 ning hotellid, ühistranspordiettevõtted ja restoranid on saanud täiendavad hügeenisoovitused. Loomulikult jagatakse rahvale näituse ajal maske.

MWC-l on oma stendiga välja ka Eesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles