KPMG ekspert: Eesti tervisetehnoloogia takerdus kiviaega (4)

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Digiretsept
Digiretsept Foto: Liis Treimann

Eesti on tervishoiutehnoloogias ajast maha jäänud ja laisk, leiab KPMG Baltics nõustamisteenuste juht Hanno Lindpere.

«Paraku tundub, et tervishoiusektoris on Eesti pisut takerdunud kiviaega ning tehnoloogilistesse lahendustesse kas ei taheta või ei raatsita investeerida. Samas saab just tehnoloogia abil kõige tõhusamalt leevendada survet meie tervishoiusüsteemile luues platvorme, mida oleks ju võimalik ka eksportida, kui selleks oleks riiklik tahe ja tegevusplaan,» sõnas Lindpere Tallinnas täna peetud KPMG ärifoorumil.

Tema kolleeg, KPMG UK globaalse tervishoiusuuna juht Mark Britnell märkis, et mida arenenum on riik tehnoloogiliselt, seda mahajäänum kipub ta tervishoitueenuste arendamisel olema, ja vastupidi.

Britnell tõi näiteks Bangladeshi, kus mobiilikasutajaid on 84 protsenti elanikkonnast ja kus on väga edukas m-tervise projekt Tonic, mille abil saab näiteks meditsiinilisi nõuandeid ja retsepte.

Hanno Lindpere sõnul rakendatakse Eestis interenetipõhist diagnostikat seevastu vaid 0,5% ulatuses.

Ärifoorumil esinenud Haigekassa innovatsioonijuht Kitty Kubo märkis, et Eesti e-tervise edulugudeks on projektid, mis said alguse 10-20 aastat tagasi.

«Digiretseptil täitub kümme aastat, aga maailma mastaabis ei ole see lahendus enam unikaalne,» ütles Kubo.

Uutest võimalustest tõstis Kubo esile videokonsultatsioone, mida mõned perearstid Eestis juba pakuvad.

KPMG ärifoorum toimus kuuendat korda ning kandis pealkirja „Edukas Eesti. Järgmise kümnendi suured ideed“. Üritus toimus koostöös Äripäeva konverentsikeskusega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles